Annette startar ålderdomshem för hästar – ska vara fristad för de som pensionerats

Många som skaffar häst kommer till en punkt då de inte kan ta hand om hästen längre, eller ge den skötseln den behöver. Och tyvärr avlivas vissa trav- och galopphästar när de inte kan tävla mer. Detta ville uppfödaren Annette Johansson ändra på, så nu startar hon ett ålderdomshem där hästar ska få åldras på det bästa sätt de kan.
– Jag vill få igång ett samtal inom sporterna om frågan. Vi måste ta ansvar för hästarna även efter deras tävlingskarriärer, säger Annette.

Det pratas allt för lite om vad som händer med trav- och galopphästar när de inte kan tävla mer. Enligt uppfödaren och hästskötaren Annette Johansson så avlivas många hästar när de inte längre håller för tävlingar, något hon vill sätta stopp för.

Har velat starta ålderdomshem länge

Idén om ett ålderdomshem för hästar har hon haft länge, och nu tar hon sin erfarenhet som uppfödare, amatörtränare samt advokat, och gör slag i saken.
– Jag vill få igång ett samtal inom sporterna om frågan. Vi måste ta ansvar för hästarna även efter deras tävlingskarriärer. Svenska ridtravarförbundet gör ett jättebra jobb och främjar utbildning av travhästar. Men många tränare, ägare och uppfödare upplever att det är svårt att omplacera pensionerade hästar, säger Annette till tidningen Hippson.

 

Facebook/Bellinga Hästcenter

 

En fristad för hästar

Tanken är att ålderdomshemmet ska vara en fristad för hästar som inte längre kan tävla, samt hästar vars ägare av någon anledning inte kan ta hand om dem längre. Då Annette fött upp trav- och galopphästar under en lång tid menar hon att det redan känts som att hon drivit ett ålderdomshem, då vissa hästar blir kvar länge och att hon då fäster sig vid dem.

 

Vill lyfta ämnet till ytan

Med sitt initiativ hoppas Annette lyfta frågan om hästars framtid, då många inte tar ansvar för hästarna efter deras tävlingskarriärer.

Foto: Pixabay

 

Vilken underbart initiativ. Vi får inte glömma bort att hästar också förtjänar att åldras med värdighet och inte bara glömmas bort, dela gärna om du håller med.