Äntligen: Här förbjuds späckhuggare i fångenskap

Besked vi väntat så länge på! Äntligen förbjuder nu den amerikanska delstaten Kalifornien späckhuggare från att hållas i fångenskap. Från och med den 1 januari nästa år kommer de smarta valarna att få leva i det fria utan oro över att tillfångatas av djurparker, skriver CNN. Lagen klubbades igenom av guvernören Jerry Brown under tisdagen.

Djurparker som låtit späckhuggare underhålla besökare har under flera år kritiserats och många har krävt att showerna ska upphöra, något som nu slutligen blir verklighet. De späckhuggare som just nu lever i fångenskap slipper nu uppträda inför publik och får bara vistas i djurparkerna i utbildningssyfte.

Lagen uppmuntrar djurparker att i den mån det går släppa ut späckhuggare i det vilda, något som är lättare sagt än gjort då många av späckhuggarna på djurparker levt i fångenskap för länge.

Vattendjurparken SeaWorld i San Diego, Kalifornien, kritiserades flitigt efter dokumentären Blackfish som kom 2013 och avslöjade hur späckhuggare tillfångatogs och tvingades att bo i små skrymslen. SeaWorld uppger nu själva att den nya lagen är helt i linje med deras egen och att de späckhuggare som nu finns hos dem är den sista generationen späckhuggare.

Dela det här inlägget om du är lika lättad över den nya lagen som jag!

 

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.