Därför stirrar katten ut dig – vad den vill göra är något helt annat än du tror

Katter är klipska varelser som har mycket för sig, mycket som vi människor inte alltid förstår. Säkert har du någon gång undrat varför en katt helt plötsligt tog sats och rusade några steg för att sedan tvärnita, eller varför den stirrar ut dig länge utan att blinka. Sanningen är att den inte gör någonting utan anledning. Katter har ett eget kroppsspråk och detta är vad det betyder.

Beteeende…

 

1: Den springer plötsligt jättefort

Om en katt plötsligt tar sats och rusar några blixtsnabba steg för att sedan stanna betyder det att den har överskottsenergi och behöver röra på sig. Gör den en tjänst och lek lite med den. Ett tips är att du drar ett garnnystan eller snöre fram och tillbaka, det gillar katter. Eller så går ni ut utomhus och leker.

 

2: Den klöser på saker

Att klösa på saker ligger i kattens natur, därför bör den ha en klösbräda eller liknande där den kan få göra det. Om en katt gör detta väldigt ofta på många saker kan det vara dags att klippa/vässa klorna.

Foto: Wikimedia Commons

 

3: Den slickar ofta och mycket

Märker du att din katt slickar sin päls märkbart ofta? eller slickar den till och med på möbler eller saker ofta? Det kan vara ett tecken på stress eller ängslighet enligt Pets Web. För att få stopp på slickandet bör du först ta reda på varför katten är ängslig. Har det skett någon förändring i hemmet så kan detta vara orsaken.

Foto: Flickr

 

4: Den tuggar på plast

Om du har problem med att din katt gärna tuggar på föremål av plast – till exempel plastpåsar, sugrör, duschdraperier eller liknande, så bör du höra med en veterinär vad felet kan vara. Det är nämligen stor chans att kattens munhälsa behöver ses över, då de ofta biter på plats för att få tuggmotstånd. Om detta inte är orsaken så kan det vara tristess som ligger bakom problemet, det skriver Pet Health Network.

 

5: Den stirrar ut dig

En katt som stirrar länge kan bara betyda en sak: Den är hungrig. En utstirrning är kattens sätt att säga: Ge mig mat!

 

Foto: Wikimedia Commons

 

Källa: Pet Health NetworkSheknowsPetMD, Sheknows