De hörde en späckhuggare skrika efter hjälp. När jag ser vad dessa hjältar gör kan jag inte hålla tårarna tillbaka.

En späckhuggare blev strandad på några vassa stenar vid Hartley Bay i västra Kanada i förra veckan. Hon hade sökt sig dit för att jaga sälar, med fastnade när tidvattnet drog undan.

Späckhuggaren skulle inte ha överlevt på egen hand, men som tur var upptäcktes hon innan det var försent.

Bildkälla

val1

En grupp frivilliga tog sig genast till platsen för att hjälpa till. Späckhuggaren var stressad och rädd, och man kunde höra hur hon gnydde efter hjälp. De la filtar över henne för att skydda mot solen, och med hjälp av hinkar och vattenslangar kunde de hålla henne blöt.

Bildkälla

val2

– Först när vi kom dit var hon stressad och man kunde känna att hennes puls var väldigt hög. Men efter en stund lugnade hon sig och jag tror att hon förstod att vi var där för att hjälpa henne, berättar en valforskare som fanns på plats för CBC News.

Bildkälla

val3

Det var omöjligt att flytta på späckhuggaren eftersom de vassa klipporna skulle skada den. Det enda de kunde göra var att vänta tills tidvattnet kom tillbaka så att hon kunde simma iväg på egen hand. Det tog 8 timmar innan hon äntligen kunde simma ut i friheten igen.

Bildkälla

val4

Volontärerna hurrade av glädje när hon kom loss och det är underbart att se henne simma igen. Hoppas allt går bra för späckhuggaren nu. Hjältarna som stannade hos henne i 8 timmar förtjänar verkligen att hyllas!

I filmen här nedan kan du se hur räddningen gick till.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna