Djurägare ertappades med att fimpa på sin hund – anmäls för ondskefulla agerandet
Hund, cigarett

Djurägare ertappades med att fimpa på sin hund – anmäls för ondskefulla agerandet

En hundägare i Skaraborg har vid flera tillfällen synts angripa sin hund. Nu kliver vårdpersonal in och gör en Lex Maja-anmälan, det rapporterar P4 Skaraborg.

Att se djur fara illa borde bara ske i ondskefulla mardrömmar – men faktum är att det tyvärr sker i verkligheten, alldeles för ofta.

I Skaraborg har vårdpersonal vid flera tillfällen sett hur en hundägare, som också är vårdtagare i kommunen, betett sig illa mot sin hund.

Enligt vårdpersonalens anmälan får hunden alldeles för lite mat och det är tydligt att hunden är rädd för sin ägare.

I anmälan framgår också att hundägaren angripit vovven vid flera tillfällen och ska vid ett tillfälle ha fimpat på hunden.

Vårdpersonalen har försökt hitta en annan lösning för den berörda hunden, men hittills har man inte hittat någonting som fungerar. Därför kliver man nu in och gör en Lex Maja-anmälan till Länsstyrelsen.

Så ska du agera om ett djur far illa

I Sverige ska alla djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Därför har vi någonting som heter Djurskyddslagstiftningen och som är tänkt att förbygga att djur far illa.

Uppmärksammar man att en djurägare inte tar hand om sina djur så ska man anmäla det till Länsstyrelsen i första hand. I brådskande fall ska man kontakta polisen.

Om någon med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan denna person enligt brottsbalken dömas för djurplågeri till böter eller fängelse. Om brottet anses grovt blir straffet fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev