Fler övergivna hundar på sommaren – när folk åker på semester: ”Det är sorgligt”

När semestern är slut, ökar allt fler övergivna hundar i antal som lämnas in till hundstallet i Bromma, Stockholm, enligt TV4.

Och flera är bland annat vanvårdade och plågade i sina tidigare hem. 

På hundstallet i Bromma, Stockholm, finns 41 boxar och plats för 50 hundar. Många volontärer sliter men vissa jobbar på hundstallet, allt för att ta hand om hemlösa hundar.

Allt fler hundar övergivna på sommaren

Det är under och efter sommaren som allt fler hundar tas in till verksamheten eftersom de blivit övergivna. Så ser det ut varje sommar.

– Varje sommar är det samma sak. Det kanske är människor som köpt en hund under sommaren och sedan kommer de på när hösten kommer att de inte kan ha en hund. Många åker på semester och släpper ut sin hund. Semestern var viktigare. Det är sorgligt, säger Anna som jobbar på hundstallet i Bromma till TV4 Nyhetsmorgon.

Hundarna som tas in kan vara allt från borttappade och saknade, övergivna eller plågade och vanvårdade. Det finns fall där hundarna varit vanvårdade.

Grovt vanvårdad

Bland annat blev den 7-årige samojeden Mosses grovt vanvårdad innan den kom till hundstallet. Han har varit där sedan i maj och fått veterinärvård för tänder och andra skador. Flera samojeder omhändertogs samtidigt som Mosses, och alla har tvingats blivit rakade på grund av tovig och vanvårdad päls.

– De var så vanvårdade att vi fick raka av pälsen, säger Anna.

7-årige Mosses söker nytt hem

Men nu letar bland annat Mosses efter ett hem och är redo att flytta in hos en kärleksfull familj.

Anna tipsar om att inte gå efter utseende om folk vill skaffa hund. Det är oftast äldre hundar som är på hundstallen, men de behöver ett hem lika mycket som alla andra. Värt att tänka på om man vill skaffa hund, enligt Anna.

Vi hoppas att Mosses och de andra hundarna snart får ett kärleksfullt hem!

Se klippet från hundstallet:

Vad tycker du om det här? Sprid gärna detta vidare för att uppmana folk att ta hand om sina hundar på rätt sätt eller att inte skaffa någon alls.