Foto: Shutterstock/Shutterstock

Forskning visar: Därför dras insekter till utebelysning – kan vara livsfarligt

Forskare tror att de har hittat förklaringen till varför insekter fastnar i loopar runt vår utebelysning.

Kunskapen är viktig med tanke på de ökande ljusföroreningarna, anser de.

Frågan varför nattaktiva insekter samlas runt lampor och andra konstgjorda ljuskällor – och fastnar i ett till synes oändligt fladdrande – har länge gäckat forskarna.

En av flera teorier är att insekterna tolkar ljuset som en flyktväg, en annan att de misstar ljuset för månen som de använder för att navigera.

Nu har forskare lyckats fånga rörelsemönstret hos en rad olika insekter med hjälp av infraröda höghastighetskameror och sett att de inte flyger rakt mot ljuskällan – utan vänder ryggen mot den. Med naturligt ljus från himlen hjälper beteendet insekterna att hålla stadig kurs mot horisonten, skriver forskarna.

När det gäller gatlyktor och andra artificiella ljuskällor kan det däremot leda till att insekterna förlorar förmågan att orientera sig vertikalt och därmed fångas i ett kretsande kring ljuset.

Forskarna utförde försöken både ute i det vilda och i laboratorier med bland annat fjärilar, trollsländor och fruktflugor.

Förståelse om hur insekter påverkas av artificiellt ljus är viktigt mot bakgrund av de ökande ljusföroreningar som människan orsakar och som bidrar till att insekterna i världen är på nedgång, skriver forskarna som är verksamma bland annat vid Imperial College London.

Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev