Forskningen visar: Hundens blick gör dig lycklig.

Se din hund i ögonen och både du och hunden blir lyckligare. De flesta hundägarna har nog redan listat ut det här själva, men nu finns det även forskning som bevis.

Forskningen visar att hundar använder samma mekanism som vi människor när vi ska knyta an till våra barn eller en partner. När en hund och en ägare får ögonkontakt förhöjs nivåerna av hormonet oxytocin hos dem båda.

Undersökningen gjordes av japanska forskare som placerade en hund och dess ägare i ett rum och noterade varje gång de rörde vid varandra eller hade ögonkontakt. Det visade sig att ögonkontakt resulterade i förhöjda nivåer av oxytocin.

Bildkälla

23411805_BG1

Forskarna har gjort samma tester med tama vargar och deras skötare, men då fick de inte samma resultat alls.

– Det är väldigt intressant eftersom det tyder på att den här förmågan hos hundar är evolutionär, att hundens förmåga till kontakt med människor beror på en genetisk förändring som uppkommit under samlivet med människan, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, till TT.

Bildkälla

53451-Cute-Dog

Så om du har en hund, grattis! Nu kan du bli lyckligare alldeles gratis och utan vidare ansträngning. Det är bara att titta din hund i ögonen så mycket du bara kan. Fantastiskt!

Publicerad av Newsner Djur, gilla oss gärna: