Hund dog i farlig sjukdom – nu varnas alla hundägare för smittan som sprids

Hundägare uppmanas att se över sina hundars vaccinationer, detta efter att ett par ägare tvingades avliva sin hund när den drabbats av en obotlig sjukdom som är smittsam.

– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus till SVT.

Det var för cirka tre veckor sedan som den 8-åriga australiska shepherden kom in till Alingsås djursjukhus med olika symptom som gjorde ägarna förvirrade.

– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus till SVT.

Hunden smittades av HCC-virus

Hunden gick inte att bota vilket gjorde att man tog beslutet av avliva henne för att skona henne från lidande.

Efter obduktionen kunde man fastställa att hunden drabbats av HCC-viruset, vilket är väldigt smittsamt och saknar botemedel.

Hunddagis
Foto: Martina Holmberg / TT

Chefsveterinärens uppmaning till hundägare

Viruset smittar genom kroppsvätskor och lever länge. Det kan med andra ord finas kvar smittor i en pöl med hundkiss som är flera veckor gammal, enligt chefsveterinären.

– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin.

HCC går att förebygga genom ett vaccin som finns i det vanliga vaccinationsprogrammet för hundar. Nu uppmanar chefsveterinären alla hundägare att se över sina djurs vaccinationer.

Dela gärna för att uppmana fler hundägare att se över sina vaccinationer, för att undvika att fler drabbas.