Hundar lämnas i stekheta bilar – nu slår polisen larm: ”Riskerar att dö”

På flera håll i landet har värmeböljan slagit till på allvar.

Då riskerar många hundar att fara illa.

– Djuren riskerar att dö, de riskerar att få värmeslag, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd till Expressen.

Solen har stekt på bra över Sverige de senaste dagarna och som vi tidigare rapporterat väntades en rejäl värmebölja skölja in över delar av landet så här lagom till veckoslutet.

Nu är den här och många har kanske njutit och passat på att svalka sig med ett dopp.

Men på många håll i landet idag är det nog också flera som valt att ta ett extra glas vatten, dragit på fläkten eller försökt hålla sig i skuggan så mycket som möjligt.

sol, termometer
Foto: Shutterstock

Hundar kvar i varma bilar

För hundarna däremot, kan värmenivåer som dessa innebära en kamp – speciellt om ägarna inte är uppmärksamma.

Under fredagen har det trillat in flera larm om hundar som blivit kvarlämnade i bilar – samtidigt som hettan tryckt på över landet, rapporterar Expressen.

Under fredagsmorgonen inkom ett larm från Kalmar om att en hund varit ensam i en bil – under en längre period. Samtidigt har det idag var stadens varmaste dag det här året med en temperatur på över 30 grader.

När polisen kom till platsen mötte de hundägaren och gjorde en anmälan. 

Även i Malmö inkom det under fredagen flera olika larm om hundar som suttit ensamma i bilar medan solen gassat på. 

Hund i bil
Foto: Shutterstock

Polisens varning

Ett av larmen gällde fyra hundar i en bil som, i strålande solsken, saknade tillgång till vatten. Efter en tid kom ägaren tillbaka till bilen och möttes då av en uppläxning av allmänheten, uppger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd.

– Vi som har bil vet att det blir varmt väldigt fort och det är ingen överraskning att det är väldigt varmt i dag. Djuren riskerar att dö, de riskerar att få värmeslag, säger hon till Expressen.

Om en hund skulle dö eller blir väldigt medtagen av en sådan här situation kan det bli frågan om anmälan för djurplågeri, enligt polisen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required