Meteorologens besked – då slår rejäla värmeböljan till: ”Upp emot 32 grader”

Första halvan av juni har bjudit på en fin försmak av sommaren.

Och varmare kan det bli. Lagom till fredag väntas en ordentlig värmebölja dra in över Götaland och Svealand.

– Det ser ut att bli väldigt varmt, med temperaturer upp emot 32 grader, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen.

Efter en trevande vår med växlande väderlek har sommaren de senaste veckorna nått Sverige på allvar.

Början av juni har i mångt och mycket bjudit på sommarväder med sol och höga temperaturer – något som har fått svenskarna att flockas vid badplatser och parker.

Under helgen kom förvisso ett kort avbrott då ett regnområde med kallare luft letade sig in över delar av landet, men det tycks bara ha varit ett tillfälligt sådant.

I veckan väntas nämligen sommarvärmen fortsätta göra sig påmind.

badplats, sommarvärme
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Då slår värmeböljan till

Inte minst på fredag kan det komma att bli riktigt höga temperaturer. Detta då varmluft från medelhavet sveper in söderifrån med en rejäl värmebölja.

– Allra varmast blir det nog inåt landet i södra Kronoberg. Värmen stiger när luften får transporteras över land. Det kan bli 30-32 på vissa platser, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen.

På vissa håll kan det till och med komma att slås nya värmerekord för året. Men det är inte säkert att hela landet får ta del av den kommande värmeböljan.

– Det har varit lite olika bud om hur långt den tar sig. Först var det tal om att den skulle ta sig upp över stora delar av Norrland men nu verkar det som om den inte riktigt når dit. Men Götaland och Svealand får det riktigt varmt, säger Per Holmberg.

sommar, värme, sol, bad
Foto: Johan Nilsson / TT

Så blir vädret på midsommar

Samtidigt undrar många hur länge värmen stannar, i synnerhet då midsommar närmar sig med stormsteg.

Än så länge är prognosen för midsommar osäker. Men enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, lär det åtminstone inte bli tal om samma midsommarväder som ifjol då flera platser i landet nådde rekordtemperaturer.

– Förra året var på många håll den varmaste midsommarafton på 50 år. Så varmt kan vi inte räkna med i år. Men upp mot 20 grader och klassiskt midsommarväder kan det bli, sa Mikael Sjöstrand till Newsner i slutet på förra veckan.

Längtar du efter mer sol och värme? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare till dina vänner på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required