Så blir vädret på midsommar – meteorologens besked: ”Det man kan se nu…”

Midsommar närmar sig med stormsteg, och för att det ska bli en riktigt lyckad sådan är planering en god idé. Förra året hade flera delar av landet sin varmaste midsommarafton på 50 år, men chansen för att det ska bli ett nytt rekord i år är obefintlig, enligt prognoserna från Klart.se. 

Redan nu kan man ana hur årets midsommarväder ska bli, och enligt Mikael Sjöstrand, Meteorolog på Klart.se, ser det ljust ut på vissa håll.

De som förväntar sig en lika varm midsommarafton som förra året lär bli besvikna. Det var nämligen ovanligt varmt, och på flera håll en rekordvärme man inte haft på 50 år. 

Foto: Shutterstock

Vädret på midsommar

De som minns de regniga och svala midsomrarna kan dock glädjas åt det nya beskedet kring årets prognoser. 

– Osäkerheten är ju ganska stor så här långt innan, men det man kan se nu är att det troligtvis kommer att vara ganska stabilt midsommarväder på många håll. Till och med varmare än det brukar, åtminstone i landets östra delar, säger Mikael Sjöstrand till Newsner.

Han fortsätter: 

– Det kommer att vara en del regnskurar som sveper in västerifrån, men det blir inte det här riktigt låga temperaturerna. I landets västra delar blir det troligen klassiskt midsommarregn, med temperaturer på mellan 15 och 20 grader.

Foto: Shutterstock

De som befinner sig på landets östra sida, längs Östersjön, får däremot en torrare midsommar, och även en hel del sol.

– I de östra landskapen så är luften varmare och vädret mer stabilt. Det blir en hel del sol, men när det finns ostadig luft i närheten är förutsättningarna goda för regn- och åskskurar, säger Mikael Sjöstrand. 

Men helt fritt från regn blir det inte. 

– Regnskurar kommer att passera bara att det inte är ihållande på landets östra sida. Så att ha en plan A och en B för sitt midsommarfirande är en god idé. 

Foto: Shutterstock

”Mitt hetaste tips”

För de som vill ha så lite regn som möjligt är det en färd långt norrut som gäller.

– Det finns tendenser som visar att det är mindre risk för regn längs norra Norrlandskusten. Så mitt hetaste tips just nu är att det är där man ska vara om man vill slippa oroa sig för regn på midsommar, säger Mikael Sjöstrand.

Han fortsätter:

– Förra året var på många håll den varmaste midsommarafton på 50 år. Så varmt kan vi inte räkna med i år. Men upp mot 20 grader och klassiskt midsommarväder kan det bli.

Dela gärna midsommarprognosen med andra.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required