Meteorologens drömbesked – så länge stannar värmen: ”Troligtvis…”

Välkommen, sköna sommar!

De senaste dagarna har bjudit på sol och värme i nästan hela landet – och mer är att vänta.

– Troligtvis stannar värmen på de allra flesta håll även nästa vecka, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se till Aftonbladet.

För den som har längtat efter sol och värme, har det varit en lång väntan i år.

April och maj bjöd på högst växlande väderlek – så sent som för en vecka sedan drog ett massivt regnoväder in över landet, med riktiga skyfall på sina håll.

Men lagom till förra helgen vände det. Redan då förutspådde meteorologer att det efterlängtade sommarvädret med sol och höga temperaturer kunde komma att dra in över landet.

– Det ser ut som att det kan komma varm luft från Spanien som kan ge 25 till 30 grader, sa meteorologen Mikael Sjöstrand på Klart.se då till Aftonbladet.

sommar, värme, båtar
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Värmen har slagit till

Så har det också blivit under de första junidagarna.

Till de svenska värmerekorden på 38 grader, uppmätta i Målilla 1947 och Ultuna 1933, är det alltjämt en bit kvar – men på flera håll har temperaturerna den senaste veckan nått över 25 grader.

I Värmland uppmättes bland annat 28,5 grader så sent som i söndags.

– Sommaren har nått i stort sett hela landet, med undantag för Lapplandsfjällen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, till Aftonbladet.

Om temperaturerna håller i sig, kan dock även Lapplandsfjällen komma att få meteorologisk sommar inom kort.

sommar, sol, värme, solstol
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så länge stannar värmen

Och så kan det mycket väl bli.

För alla solälskare där ute, kommer nämligen ett nytt glädjebesked här. Det fina vädret ser ut att hålla i sig ett tag till – åtminstone en bra bit in på nästa vecka.

– Troligtvis stannar värmen på de allra flesta håll även nästa vecka. Framåt nästa helg kan det eventuellt bli skifte till svalare och mer ostadigt väder, men det är 50–50 chans om högtrycket stannar kvar, säger Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Meteorologen Johan Groth på Storm Geo är inne på samma spår.

– Nästa vecka går också ganska varma tecken. Det blir lite mer molnområden i norra Sverige, med kanske lite nederbörd i fjällen. Men på det stora hela blir det sommarvärme nästa vecka med mellan 20 till 25 grader, säger Johan Groth till Expressen.

Dela gärna detta glädjebesked med dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required