SMHI:s dystra besked efter sommarhettan – så länge stannar värmen
Student

SMHI:s dystra besked efter sommarhettan – så länge stannar värmen

Den senaste veckan har bjudit på sommarvärme i hela landet, och därmed lockat ut svenskarna till badplatser, parker och sommarstugor i landets alla hörn. Även upp mot Norrlandsfjällen har man kunnat njuta av höga temperaturer om 21 grader och klarblå himmel flera dagar i rad. 

Den tropiska värmen är dessvärre inte här för att stanna, enligt SMHI:s senaste prognoser. Lagom till helgen smyger ett regnområde in och ger kallare luft i stora delar av landet. Det är med andra ord nu man ska passa på att njuta av värmen. 

Med cirka två veckor kvar till midsommar smider svenskarna planer för om firandet kan ske utomhus eller med skydd under tak. Enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, så är det än så länge för tidigt att säga hur vädret kommer att bli på midsommarafton. Vad man vet är dock att den som uppskattar höga temperaturer över 20 grader ska passa på att njuta nu. 

– Det kommer att bli svalare, inte så här varmt som det varit nu, säger Moa Hallberg till Newsner. 

Foto: Jessica Gow/TT

Lagom till folk har börjat vänja sig vid värmen tränger sig ett regnväder in från väst under fredagen. Det sveper sedan över till andra sidan av landet under lördagens gång.

– Redan under fredagskvällen så kommer ett regnområde västerifrån, och detta rör sig österut under lördagen så det påverkar i stort sett hela landet, säger Moa Hallberg. 

Regn på lördag

De som planerat för studentskivor utomhus under lördagen bör nog med andra ord ha en reservplan som är under tak. 

– Det kommer att komma skurar på de flesta håll, säger Moa Hallberg. 

Foto: Shutterstock

Regnområdet för med sig kallare luft som hänger kvar på söndagen. Så någon tropisk värme ska man inte räkna med i helgen, enligt SMHI. 

– Det blir inget värmeslag, utan det är 20 grader man kan räkna med som mest under helgen, säger Moa Hallberg. 

Varmast blir det i västra Svealand, bland annat Värmland, där man kan räkna med upp mot 20 grader, enligt Moa Hallberg.

Dela gärna med andra så att de har koll på helgens väder.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required