Meteorologens ljuvliga sommarbesked – då blir det 20 grader varmt: "kommer hålla i sig"
Sommarvärme

Meteorologens ljuvliga sommarbesked – då blir det 20 grader varmt: ”kommer hålla i sig”

Sommarvärmen försvann lika snabbt som den kom när den var på tillfälligt besök under kristi himmelfärdshelgen. Den senaste veckan har bjudit på betydligt dystrare väder i stora delar av landet. Kraftigt regn, blåst och stackmoln ligger som ett täcke över flera delar av Sverige ett tag till, men nu har meteorologen ett besked som innebär ett ljus i tunneln. 

– Det kommer vara torrt, sol och varm luft, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Även om helgen bjöd på solglimtar på några håll så var det ostadigt väder med regnskurar som dominerade södra halvan av landet. Så lär det också fortsätta de närmaste dagarna, enligt SMHI:s senaste prognoser. Veckan inleds med regnskurar i Svealand och nordöstra Norrland, vilka får sällskap av kraftiga vindar på flera håll. 

Ostadigt väder och regn

Lågtrycket ligger kvar i landets södra och mellersta delar över tisdagen och längre in på veckan, även om temperaturerna stiger successivt. Men mot veckoslutet finns det hopp. 

– Fram till slutet av nästa vecka kommer det att vara rätt ostadigt. Men från och med fredag ser vädret ut att stabiliseras. Det kommer att vara högtrycksbetonat och en hel del sol. Samtidigt blir det varmare luft och temperaturer runt 20 grader, säger meteorologen Linnéa Rehn till Aftonbladet.

Äldre par solar. Foto: TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kan bli 20 grader varmt

Enligt Linnéa Rehn är det ett högtryck som rör sig in från Atlanten som kommer att leverera sommarvärme i Sverige. Högtrycket med soligt väder kommer att beröra i stort sett hela landet under helgen. Så de som deppar över regn får bara hålla ut några dagar till. 

– Både lördag och söndag ser det ut som sol i hela landet. De högsta temperaturerna kommer att vara i söder men även i Norrland kommer det vara mellan 15 och 20 grader. Det blir betydligt varmare än nu, säger  Linnéa Rehn till Aftonbladet.

Så länge stannar värmen

Hur länge kan man njuta av sommarvärmen då? Enligt meteorologen Linnéa Rehn är högtrycket här för att stanna till åtminstone tisdag. 

Varmast blir det i södra Sverige, men även södra Norrland får strålande sol och temperaturer upp mot 17 grader.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required