Hunden Svante försvann mystiskt när han blev utlånad – nu vädjar familjen om hjälp: ”Han fattas oss”

Måndagen den 15 mars 2021 försvann jaktlabradoren från Vemdalen. Sedan dess har ingen sett till honom.

Efter flera månader av letande är Svante fortfarande inte tillbaka och nu vädjar familjen efter hjälp.

Det var runt nyår som Susanne Pedersen från Skåne och hennes man fick se en annons om att man sökte en avelshund i Härjedalen.

Paret tog kontakt med annonsskrivaren och man bestämde sig för ett möte.

I början på februari tog Susanne med sig Svante upp till Vemdalen i förhoppningen att det skulle bli några valpar.

– Vi skrev på ett avtal och det var sagt att jag skulle hämta honom en vecka senare. Men då inte höglöpet kom igång visste vi inte när Svante skulle komma till, därför bestämde vi att jag skulle hämta honom den 19 mars i stället, berättar Susanne Pedersen för Newsner.

”Jag var i chock”

Men den 15 mars, bara tre dagar innan Svante skulle få återvända hem, vändes hela livet upp och ned för familjen.

Foto: privat

Susanne nås av nyheten om att Svante har stuckit från platsen och är försvunnen.

– Vi fick veta att samerna flyttat sina renar och att hundarna blivit skrämda av helikoptern, berättar Susanne.

– Jag var i chock. Jag satt bara kvar i bilen och kunde inte gå in. Min dotter kom och hämtade mig när vi skulle äta men jag kunde inte ens göra det.

Syntes in till någonstans

Susanne och hennes dotter körde upp till Vemdalen dagen efter och sonen som bor i Umeå anslöt också.

– Vi tog kontakt med kompisar, polis, djurkommunikatörer och medium på en gång. Gick med snöskor och hade folk som vakade dygnet runt. Men han syntes inte till någonstans.

Susanne fick höra att man sett spår vid en å och att Svante drunknat.

– Men det var också spår som ledde där ifrån. Vi sökte genom ån, gick med pannlampor men kunde inte hitta någonting. Vi skickade ut flygblad, hörde av oss till veterinärer och gjorde efterlysningar överallt.

Bland annat i sociala medier.

https://www.facebook.com/groups/2651678938458306/posts/2651681365124730/?cft[0]=AZXoWVB3OUVOBCeSfaSXk3Kta09yVHbQzpOe0m7DqOdJdpfFrI8m9AiaMnLuTK_EdUagzo4I8I0hR9JhygLAeunyhVlkZzIbpgBz9aY-CTo__s3UTJddVY0eyGu3nlnWdv5KG0phEWQrVw12oWJ-qWHHtSbGK_dfdHUfzpAoi9Q9B7TuIAZB98k6NGQGehl8MHU&tn=%2CO%2CP-R

”Måndag den 15 Mars försvann vår ÄLSKADE SVANTE en svart jaktlabrador, från Travbanan vid Björnrike/Vemdalen vid 17-18 tiden. Vid försvinnandet hade han på sig ett orange färgat Huurta halsband. Vi har fått starka indikationer på att Svante är stulen eller omhändertagen. Han är chippad, SKK registrerad samt registrerad hos Jordbruksverket! Vet Ni något, har Ni sett någon som plötsligt fått en vuxen hund eller om Ni har andra observationer som kan vara av intresse”, skriver Susanne i inlägget och tillägger:

”Vi behöver honom! Han fattas oss!”

Letade dygnet runt

I tre veckor letade familjen efter Svante dygnet runt utan att ha skymtat ett spår efter honom.

– Vi har hört både det ena och det andra sedan dess. Bland annat att det aldrig var någon helikopter uppe i luften den dagen. Och jag får inte riktigt historien att gå ihop, säger Susanne till Newsner.

Även om familjen lämnade Vemdalen och åkte hem till Skåne efter tre veckor har sökandet efter Svante inte avtagit. Flera lokalbor, djurkommunikatörer och medium har fortsatt uppsikt och polisen är inkopplad sedan dag ett.

– Vi har varit uppe flera gånger sedan dess och får nya uppgifter varje gång. Det är som att lägga ett pussel, säger Susanne till Newsner och tillägger:

– Vår hund är försvunnen. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var jobbigt. Men med hjälp av alla inblandade så tror jag att det finns hopp om att få honom tillbaka.

Våra tankar går till Svantes familj. Hoppas innerligt att Svante får komma hem till sin familj igen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required