Jordbruksverket varnar: Mördargeting mot Sverige. Hit ska du larma om du ser den.

Enligt The Guardian har sammetsgetingen med det latinska namnet Vespa velutina orsakat sex dödsfall bland människor till följd av allergichocker. Nu kan den vara på väg till Sverige.        

Sammetsgetingen Vespa velutina har helt plötsigt dykt upp i Frankrike dit den kommit via Kina. Nu kan den sprida sig vidare i Europa.
– Bedömningen är att klimatet i alla fall i södra Sverige tillåter att getingen kan etablera sig här, säger Ingemar Fries, professor i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Metro.

Av Jordbruksverket uppmanas svenskarna att vara på sin vakt om sammetsgetingen skulle komma till Sverige och larma om man ser den. Om den omtalade getingarten kommer till Sverige så är också landets honungsbin i stor fara. Enligt uppgift kan den slå ut hela bisamhällen (!) och jagar i flock.

Hur är det lättaste sättet att hålla utkik efter sammetsgetingen Vespa velutina? Jo, bona de bygger kan bli stora som badbollar och är därför lätta att upptäcka.

Ingemar Fries, professor i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet kan dock lugna svenskarna med att det redan finns en plan om hur en eventuell utrotning av arten ska ske.

Pust! Tack för det.