Katten Dagny förstod att något var fel hos grannen – räddade livet på äldre dam: "Började riva och klösa på dörren"
Katten Dagny och Maria Ådahl

Katten Dagny förstod att något var fel hos grannen – räddade livet på äldre dam: ”Började riva och klösa på dörren”

Det var kväll under förra året som ett hjältedåd ägde rum i ett flerfamiljshus i Gävle, vilket Arbetarbladet var först med att rapportera om.

Katten Dagny började plötsligt att klösa på ytterdörren, och det skulle inte dröja särskilt länge förens matte förstod varför.

– Jag tror inte hon förstår riktigt vilken otrolig insats hon gjorde, säger Maria Ådahl till Newsner.

Vid sextiden en söndagkväll i mars noterade Maria Ådahl att hennes treåriga Perserkatt Dagny, eller ”S*Meibel’s Uptown Girl” som är hennes stamnamn, började leva om vid lägenhetsdörren.

– Hon började jama och krafsa på vår ytterdörr. Jag funderade på om det kanske var någon som sprang i trapphuset så jag gick ut för att kolla, men det var helt lugnt där, säger Maria Ådahl till Newsner.

Katten Dagny fortsatte att klösa och jama på dörren i omgångar under hela kvällen. Det var ett märkligt beteende, men inget som Maria reflekterade särskilt mycket över.

Katten Dagny varnade för något

Maria och hennes make bor på femte våningen i ett lägenhetshus i Gävle. I huset har de sopnedkast och då det väsnas en del att kasta soporna så drar hon sig för att göra det på kvällarna.

Men den här kvällen så valde hon att gå ut med soporna trots allt, klockan var då närmare elva.

– Jag öppnade ytterdörren och då sticker katten. Hon sprang rakt över till grannens dörr och började riva och klösa på den. Jag tänkte att ”men nej, nu förstör hon dörren, jag kommer få betala för en ny dörr”. Så jag släppte soporna på golvet och gick för att plocka upp henne, säger Maria Ådahl.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Katten Dagny
Katten Dagny vid grannens dörr. Foto: Privat

Innanför granndörren mitt emot bor en äldre dam som är i 90-årsåldern. När Maria plockade upp katten hörde hon plötsligt något.

– Då tyckte jag att jag hörde något inifrån grannen, så jag öppnade brevinkastet och då hör jag ett svagt rop på hjälp. Jag kände på dörren men den var låst.

Sprang efter hjälp

Maria funderade på om hon skulle ringa polisen, men kom då på att bostadsrättsföreningens ordförande bor några trappor ner. Han har nämligen huvudnyckeln till alla lägenheter. Genast sprang Maria dit och knackade på.

En stund senare lyckades de komma in i grannens lägenhet. Och det var då de såg vad som hade hänt.

På golvet låg den äldre damen, hon hade snubblat och slagit huvudet i golvet. Oförmögen att ta sig upp och med en skada i pannan hade hon under flera timmars tid ropat på hjälp. Men då grannen under var bortrest och hon dessutom hade ett ljuddämpande draperi för ytterdörren så var det ingen som hörde henne – förutom katten Dagny.

– Nu i efterhand så förstår jag att varje gång som min katt sprang till dörren så var det varje gång hon hörde grannen ropa på hjälp, säger Maria Ådahl.

Katten Dagny
Katten Dagny. Foto: Privat

Räddade grannens liv

Maria, som arbetar som undersköterska, gick direkt in i rollen och såg till att lägga filtar på damen för att hålla henne varm medan ordföranden ringde efter ambulans. Damen var mycket illa däran och Maria beslutade att de inte skulle försöka lyfta henne innan ambulansen var på plats.

En kort stund senare anlände både ambulans och hemtjänst, den äldre damen var räddad.

Dagen efter knackade grannens dotter på hos Maria. Hon berättade att hennes mamma inte hade klarat sig levande om ingen hade upptäckt henne. Hemtjänsten skulle komma först klockan åtta på morgonen efter, men då hade det varit försent. Med sig hade dottern blommor och lyxig kattmat åt Dagny.

– Hennes dotter kom hem till mig dagen efter och grät och sa att hon inte hade klarat sig så länge till, berättar Maria.

Idag mår grannen bra och har återhämtat från olyckan.

Katten Dagny
Katten Dagny. Foto: Privat

En mycket klok katt

Om inte Maria valt att ta ut soporna den där kvällen och därmed släppt ut katten Dagny så hade historien fått ett mycket tragiskt slut. Dagnys varnande beteende räddade grannens liv.

– Hon är väldigt smart på något vis, det har vi alltid tyckt om henne. Men vi trodde ju inte det här om henne, säger Maria.

Sedan händelsen så har Dagny som rutin att sitta vid ytterdörren och jama varje kväll vid klockan tio. När hon blir utsläppt springer hon direkt till grannens dörr och sitter där en stund, innan hon går tillbaka in igen.

– Det är som att hon vill känna att allt är bra med henne, berättar Maria för Newsner.

Katten Dagny och Maria Ådahl
Dagny och Maria Ådahl. Foto: Privat

Vilken otroligt uppmärksam och förståndig katt! Det är nästan kusligt hur hon kunde förstå att något inte stod rätt till.

Fantastiskt bra jobbat Dagny och Maria – ni räddade verkligen damens liv!

Nu passar vi på att hylla dessa hjältar i kommentarerna på Facebook!