När bönderna skördar dör rådjurskiden – 25-åringens geniala lösning räddar liv

På sommaren är det full rulle för alla bönder och skördetröskorna går på helvarv.

Landets åkrar ska slås men det är tyvärr inte bara hö som skördas.

Viltforskare vid Högskolan i Halmstad uppskattar att tusentals rådjurskid dör varje år när maskinerna dundrar fram över åkrarna. Det är den näst största dödsorsaken efter rävattacker för rådjurskid skriver SVT.se.

Facebook/RupprechtWalch

Om ungarna är ensamma har de en tendens att ligga kvar och trycka i det höga gräset även om de hör maskinernas framfart, istället för att springa därifrån.

Förutom att de stackars kiden går en fruktansvärd död tillmötes så kan det bli farligt för andra djur om kadavren hamnar i höbalarna, vilket inte är helt ovanligt.

Ett dödligt gift, botulinurn kan bildas, och vissa djur, så som hästar är mycket känsliga för detta, men det kan vara farligt även för kor.

Facebook/RupprechtWalch

”De kan bli sjuka och dö”, säger Torbjörn Eriksson, slåtterentreprenör till SVT.se.

Nu har jägaren Rupprecht Walch från Tyskland kommit på en lösning på problemet skriver den tyska tidningen Bild.de.

På bara ett par veckor har han och hans kollega Dieter Hampel räddat upp emot 90 rådjurskid från döden.

Lösningen: En drönare.

Facebook/RupprechtWalch

Det höga gräset är ett perfekt gömställe för djuren, och en bra plats att vila och sova på, men när bönderna börjar skörda blir det perfekta gömstället en dödsfälla.

Med hjälp av en drönare, utrustad med värmekamera går de två unga killarna upp i gryningen för att söka av åkrarna och kan sedan föra de små liven till säkerhet.

Dock tycker Rupprecht sig övergiven av bönderna som inte hjälper till, det är egentligen deras ansvar att se över sina marker för att inte skada djuren.

Facebook/RupprechtWalch

Rupprecht har själv investerat över 120 000 kronor i utrustningen men önskar att bönderna hade kunnat bidra ekonomiskt, det är deras skyldighet tycker han.

Även om han gärna fortsätter att hjälpa till med själva flygandet. För tillfället fortsätter han och Dieter att jobba outtröttligt för att rädda fler djur, han kan inte låta dem dö bara för att bönderna inte bryr sig.

Jägare som bara jagar för nöjes skull är någonting vi klarar oss utan men viltvårdare är otroligt viktiga och hjälper såväl människor som djur när det behövs. Mer om viltvårdare och vad som gäller kan du läsa på Länsstyrelsens hemsida.

Facebook/RupprechtWalch

Jag hoppas verkligen att fler kan lära sig av Rupprecht och hans fantastiska initiativ.

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook om du också tycker att fler bönder borde se över sina marker innan de börjar skörda!