Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Nu flygs hundar från hela USA till Orlando för att trösta anhöriga.

I helgen hände det som inte får hända. Omkring 320 personer befann sig på den gayvänliga nattklubben Pulse i amerikanska Orlando natten mot söndag – när en man plötsligt började skjuta runt omkring sig. 50 av dem kom aldrig ut igen – och minst 50 till är skadade. Nu sörjer hela världen offren som miste livet. För att stötta de anhöriga och skadade flygs nu ett gäng fyrbenta vänner till Orlando för att trösta. Det är professionella ”comfort dogs” som ska lugna och trösta människorna i Orlando efter attacken.  

Bara timmar efter attacken var 12 hundar och deras ägare i gång med förberedelserna inför resan. Hundarna är speciellt tränade för att hjälpa människor genom svåra kriser.

”Alla här har blivit påverkade av det här” berättar Tim Hetzner från Lutheran Church Charities för The Dodo och fortsätter: ”Alla älskar att klappa hundarna. Det hjälper dem att prata. När du klappar en hund sjunker blodtrycket och du slappnar av. När du slappnar av är det större chans att du vill tala om det svåra som du varit med om”.

Det är en kyrka i Orlando som har bjudit in hundarna som reser från totalt sju olika stater i USA.

Flera av hundarna har egna facebooksidor där man kan följa deras arbete.

11 av hundarna kom fram till Orlando igår, och idag landar den sista.

De har ett viktigt arbete framför sig nu. Redan på flygplatsen träffade de några anhöriga som behövde stöd, och totalt hann hundarna träffa över 300 människor sin första dag i Orlando.

”Vi träffar offer, familjer och människor som kom först till platsen – och hela samhället. Vi besöker också personalen på klubben där attacken inträffade. De tar det här väldigt hårt så vi har mycket att göra” berättar Tim Hetzner.

Hundarna kommer att stanna i Orlando i en vecka, men det kan bli längre om det behövs. Redan nu är det tydligt att hundarna gör skillnad.

”Alla vill klappa hundarna. Vissa vill bara ligga på marken och prata med dem. Hundar fungerar som en bro för människor och hjälper dem tala om det som är svårt. Hundarna kan hålla hemligheter, är goda lyssnare och de dömer inte någon. Att prata om det som hänt är jätteviktigt för att kunna läka”, säger Tim.

Vilket fint arbete dessa hundar gör! Alla mina tankar går till offren och de anhöriga i Orlando. Vila i frid.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.