Nu hyllar vi polishunden Lemmy – tog fast misstänkta gärningsmän efter dramatisk biljakt

Ibland krävs det en fyrbent kollega för att få stopp på förbrytarna.

I helgen klev polishunden Lemmy fram – och sållade sig till hjälteskaran.

”Starkt jobbat av Lemmy och hans kollegor!!”, skriver polisen på Facebook.

I många lägen krävs det mod och i vissa lägen behöver polisen hjälp. Det kan både vara från samhället eller varför inte av en fyrfotad kollega. 

Att polisens hundar ofta kliver in i hjälterollen, är ingen nyhet i sig. 

Vi har tidigare sett flera fall där polishundarnas närvaro eller utomordentliga luktsinne, blivit avgörande i jakten på bovarna. I situationer där människans sinnen inte räckt till, har flera hundar tagit vid och sållat sig till hjälteskaran.

Som Valter – polishunden som i våras satte stopp för en beväpnad rånare och därefter hyllades av sina mänskliga kollegor.

”Mannen har händerna i luften och visar med all önskvärd tydlighet att han inte är ett dugg sugen på att jämföra sin kamplust med Valters”, skrev polisen på Facebooksidan Polisen i Stockholm – hundenheten. 

Valter av Midälvaland griper rånare.Häromdagen skedde ett rån med kniv i västra Stockholm. Gärningsmannen försvann…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on Sunday, March 21, 2021

Flera polishundar har blivit hjältar

Ett mer nyligen uppmärksammat fall utspelade sig i Alingsås kommun, i mitten av juni. Där kunde ”människans bästa vän” återigen framgångsrikt spåra upp den misstänkte gärningsmannen.

”Återigen gör hundarna skillnad! Två personer smet från en trafikolycka i Alingsås kommun, en av våra hundar kom till platsen och spårade i flera kilometer innan den gick i anskällning i ett buskage. Där låg bilägaren och gömde sig”, skrev polisen i ett inlägg på Facebook.

Polishund
Genrebild. Foto: Shutterstock

Lemmy hjälte efter biljakt

Nu i helgen var det återigen en polishund som visade vägen och blev hjälten i dramat.

På Polisen Västernorrland– Hundgruppens Facebook-sida skriver polisen om insatsen och den nya hjälten ”Lemmy”:

”Hundförarna kände igen en bil och visste att det var en körkortslös ägare till bilen som förekommer i narkotika sammanhang.”

Hundförarna försökte sedan få stopp på bilen för att få till en kontroll men bilisten vägrade ge sig och gasade på. Efter, mer eller mindre, en dramatisk biljakt lyckades bilisten köra ifrån polisen.

”Då lyckas bilens förare köra igenom en gångtunnel och där får en VW Amarok inte plats så förföljandet tvingades avbrytas. ”

Sökandet fortsatte

Men jakten var inte över där. Med hjälp av allmänhetens tips om en dumpad bil och den fyrbenta kollegan Lemmys nos – kunde två gärningsmän gripas.

”Ingripandepolisen åkte då till adressen och blåade med sina bilar så att Lemmy kunde ta upp spåret i lugn och ro vid förarplatsen. Lemmy spårade från bilen till en adress där det blev husrannsakan och två gärningsmän greps! Starkt jobbat av Lemmy och hans kollegor!!”, skriver polisen på Facebook.

I helgen hade hundförarna och Lemmy ett grip efter spårarbete igen😊Hundförarna kände igen en bil och visste att det…

Posted by Polisen Västernorrland-Hundgruppen on Monday, June 21, 2021

Heja dig Lemmy!! Hur grymma är inte polishundarna? Lämna gärna en kommentar på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required