Nya förslaget – polisen ska kunna bötfälla ägare med okopplade hundar: ”Många är rädda”

Uppsala kommun vill skärpa reglerna för okopplade hundar på offentliga platser.

Den hundägare som bryter mot förbudet ska enligt förslaget kunna bötfällas. Detta skriver SVT.

Vi är många som älskar hundar. Men tyvärr är det inte alla som har full koll på sina fyrbenta vänner – i synnerhet inte när de får springa lösa ute bland folk.

Vid flera tillfällen har incidenter inträffat, och för den som är hundrädd kan det kännas väldigt obehagligt när en hund kommer rusande.

Men i Uppsala kommun tar man nu ett krafttag mot de ägare som låter hundarna springa lösa.

okopplade hundar
”Sätt på mig kopplet, tack”. Foto: Shutterstock

Vill skärpa reglerna för okopplade hundar

Sedan tidigare säger reglerna att hundar vid offentliga platser ska hållas kopplade, eller på annat sätt under sådan tillsyn, att de inte hoppar mot eller skadar någon.

Men i det nya förslaget vill kommunen skärpa de lokala ordningsföreskrifterna och förbjuda okopplade hundar helt på offentliga platser. Det enda undantaget är för vissa friluftsområden.

– Många är rädda för hundar och en del är tyvärr inte mogna för uppgiften att vara hundägare, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) till SVT.

hund, koppel
Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Ägare ska kunna bötfällas

Den hundägare som bryter mot reglerna, ska enligt förslaget kunna bötfällas av polis.

– Jag misstänker att polisen kanske prioriterar andra uppgifter. Men om behov uppstår så har polisen den möjligheten, säger Erik Pelling till SVT.

Hur beskedet tas emot återstår att se. Men många hundägare är positiva till förslaget.

– Jag tycker att det är jättebra. Att visa respekt mot alla som är hundrädda. Man kan ju inte veta vem det är, säger hundägaren Mia Gruvman.

Vad tycker du om hundar som springer lösa? Tycker du att fler kommuner borde ta efter? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare för att visa din åsikt!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required