Pauline fick syn på sällsynta vita älgen – här fångas det vackra och majestätiska djuret på film

Många drömmer om att få se den sällsynta vita älgen med egna ögon.

För Pauline van Oord har drömmen blivit verklighet – flera gånger.

– När jag ser en vit älg gör mitt hjärta alltid ett extra hopp, säger Pauline van Oord till Newsner.

Vår svenska djur och natur är fascinerande på många sätt och vis. En dag i naturen kan räcka för att få uppleva de mest fantastiska varelser och vyer, minnen som man kan bära med sig länge.

Men för att få se de riktigt sällsynta djuren, krävs ibland lite tur. Ett djur som förtrollar många är exempelvis den sällsynta vita älgen – men det är inte överallt som man kan få chansen att skymta skogens vita konung.

Enligt Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, finns det ett hundratal vita älgar i Sverige – varav de flesta håller till i skogarna runt Värmland och Dalsland.

– Det beror på att man ganska tidigt under 40-, 50- och 60-talen uppmärksammade att det fanns vita älgar. Sedan har man sparat de vita älgarna, säger Göran Ericsson till TV4 och fortsätter:

– I och med att det är ett ärftligt anlag, så ju fler älgar som har det här ärftliga anlaget att vara vit, då kommer det också att vara fler vita älgar i det här området.

Pauline mötte den vita älgen

En som dock har haft turen att stöta på den vita älgen, är Pauline van Oord i Värmland.

Nyligen lyckades hon fånga den vita älgen på film, där den stod utanför huset och sedan försvann tillbaka in i skogarna. Klippet, som hon har publicerat på sitt Instagram-konto ”VanillaMooseVärmland”, sprids nu på nätet.

– När jag ser en vit älg gör mitt hjärta alltid ett extra hopp, säger Pauline van Oord till Newsner.

Det är inte första gången som Pauline stöter på den majestätiska varelsen. Hon har flera gånger tidigare ställts öga mot öga med den vita älgen, och dessutom lyckats fota den på riktigt nära håll.

– Jag har turen att bo i ett område där vi ser vita älgar varje år så det är fantastiskt och jag är tacksam för det, säger Pauline van Oord.

”Älskar naturen och djurlivet”

Liksom många andra, är Pauline fascinerad av den vita älgen.

– Det är ett vackert, nästan utomjordiskt djur som är muskulöst och starkt och också springer och hoppar med nåd och flexibilitet. Det är också ett stort djur, men att se hur de behandlar sina ungar rör mig verkligen, de är så skyddande. 

Hon fortsätter:

– Jag älskar naturen och djurlivet i Sverige och hoppas att alla kan njuta av skapelsen på det här sättet och att vi bevarar dessa djur och är stolta över vad vi har här.

Här kan du se klippet där Pauline ställs öga mot öga med den vita älgen:

Så häftigt. Tänk vilken upplevelse att ställas öga mot öga med denna majestätiska och vackra varelse!

Dela gärna vidare till dina djurälskande vänner, så att de också kan få se Paulines häftiga möte med den vita älgen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required