Polisen varnar: Så snabbt blir bilen en dödsfälla för din hund.

För mig är det omöjligt att förstå att folk lämnar sina djur och barn i varma bilar. Men ändå händer det varje sommar. I måndags räddades två spädbarn ur en varm bil i Umeå och polisen har även fått in flera larm om hundar som lämnats i varma bilar. – Om det är varmt ute så lämnar man varken barn eller djur i bilen. Bara i går så hade vi fem stycken ringningar angående hundar som satt inne i varma bilar, säger polisen i Stockholm till Expressen.

Temperaturen i bilen kan på bara 10 minuter bli upp till fyra gånger så hög som i luften utanför – och du kan ju själv räkna ut hur varmt det blir då om det är 28 grader ute som det varit på vissa ställen i Sverige den här veckan.

– Många tror att det räcker med att veva ner rutorna en bit, men så är inte fallet. Djuren och barnen kan dö av värmeslag, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska Kennelklubben till Expressen.

Något som är viktigt att komma ihåg är att det blir varmt i bilen även om det är molnigt ute. Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade, det är alltså värre för din hund att sitta i en varm bil än vad det är för dig.

Om du ser en hund eller ett barn som är instängd i en bil är det viktigt att du agerar direkt! Man har rätt att krossa en bilruta om man ser någon i en varm bil som visar tecken på överhettning och du misstänker att det är fara för dennes liv. Men om du skulle bli tvungen att krossa rutan måste du vara beredd att identifiera dig för polis eller bilägaren/föraren. Försök dock alltid att ringa till polisen innan du krossar någon ruta.

Dela gärna detta vidare så att vi tillsammans kan se till att inga barn eller djur behöver dö av överhettning den här sommaren!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.