Polisens stora sorg: Fyrbenta kollegan Dundra har somnat in – sista hälsningen: ”Tack för allt”

Polishunden Dundra kämpade hela sin karriär till att göra samhället till en tryggare plats – nu har hon somnat in.

I ett gripande inlägg på Facebook hyllas hon av hundföraren Maja, hundenheten Gävleborg.

”Det är med tårar rullandes ned för kinderna som jag skriver detta inlägg. Som några av er kanske noterat har det varit tyst från mig ett tag här på sidan”, skriver Maja i inlägget.

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän.

De är lojala, hjälpsamma och har egenskaper som är perfekta för polisyrket.

Därför är de ofta väldigt uppskattade inom poliskåren. Men de blir också nära vänner med sina kollegor.

Polishunden Dundra

Polishunden Dundra från Gävle har flera gånger uppmärksammats i sociala medier efter att ha spårat upp och fångat tjuvar eller hittat försvunna personer.

Människor från hela Sverige har hyllat hennes hjältemod och vilja att göra samhället till en tryggare plats för alla att vistas i.

Så sent som i september 2020 rapporterade Newsner om den gången Dundra kämpade i timmar för att fånga en inbrottstjuv.

Dundra, de flyendes fasa!Det var sent in på arbetspasset och jag och Dundra skulle snart gå hem. Plötsligt ropar…

Posted by Polisen Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker on Tuesday, April 28, 2020

Sedan dess har Dundra fortsatt visa framtassarna i jobbet. Men förra året hände det som inte fick hända, Dundra skadade sig och det allvarligt.

”Förra sommaren skadade min älskade tjänstehund och bästa vän Dundra ryggen. Det stod klart ganska tidigt att vår polisiära karriär var över. En otroligt smärtsam insikt samtidigt som hoppet om ett fint liv som pensionär levde kvar”, skriver polisen Maja i inlägget.

LÄS MER: Nu hyllar vi polishunden Dundra – som kämpade i timmar och lyckades ta fast inbrottstjuv

Svåra beslutet för polishunden Dundra

Då Maja behövde en ny hund fick Dundra flytta hem till Majas föräldrar där hon fick all den kärlek och uppmärksamhet som hon förtjänar.

Men trots att Dundra fick vård och medicinering blev Dundra allt sämre.

”Huvudet ville massor men kroppen sa ifrån. Hon behövde få somna in medans hon hade sin värdighet kvar. Som en vis kollega sa ”Man har ansvar för sin hund ända till slutet”, skriver Maja i inlägget.

Maja är förkrossad och hennes gripande ord om hjältehunden Dundra lämnar ingen oberörd.

”Att vara hundförare är enligt mig något av det finaste uppdragen man kan ha inom polisen. Att tillsammans med sin fyrbenta kollega hjälpa och ställa tillrätta är en ynnest att få uppleva. Jag har sett fram emot att gå till jobbet varje dag med min Dundra. Nu är jag plötsligt vilse i sorg, ovisshet och stundtals hopplös förtvivlan.Tanken på att jag nu kommer behöva minnas henne längre tid än jag fick känna henne är så smärtsam”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Jag vet dock, att det sista Dundra velat, är att hennes förare skulle lägga sig ner och inte resa sig igen. Så jag lovar dig gumman, matte ska resa sig. Alla ord känns för små.. Tack för allt Dundra, du var min enhörning”.

Stödet i sociala medier

I kommentarsfältet strömmar kondoleanserna in.

”Vi beklagar den stora sorgen- tack för allt Dundra! /Reine”, hälsar polisen i Huddinge.

”Är med er i sorgen. Att förlora ens bäste vän/kollega känns i hjärtat, men Dundra bleknar inte i era hjärtan”, skriver en annan.

”Jag beklagar sorgen och kan inte ens tänka mig hur det är att förlora en vän, familjemedlem och en kollega. Vila i frid Dundra!”, skriver en tredje.

Fina, fina Dundra.Vila i frid.