Nu hyllar vi polishunden Dundra – som kämpade i timmar och lyckades ta fast inbrottstjuv

Polishunden Dundra kämpade i timmar för att ta fast inbrottstjuven. Efter en lång spårning i träsk och snår lyckades hon.

Nu hyllas hon i sociala medier för sitt hjältemod.

Klockan var strax innan 01, natten till måndag, när polisen Maja och Dundra var på väg till en bensinmack för att köpa kaffe som larmet gick. Radarparet, som hade jobbat tre skift i sträck, var lagom slitna men fick direkt upp pulsen när de blev kallade på.

LÄS MER: Nu hyllar vi polishunden Krigo – som spårade och hittade misstänkt tjuv i skogen: ”Riktigt bra jobbat”

”26-9720 då får du börja styra mot Ockelbo, pågående inbrott”, sa rösten i polisradion.

”Känner frustrationen”

Maja och Dundra ändrade kurs på en gång och började köra norrut mot Ockelbo. Maja hör på radion hur flera patruller ansluter och börjar åka mot den aktuella adressen, vilket hon berättar om i ett inlägg på polisen i Bollnäs, Söderhamn och Ovanåkers Facebook.

SOM FISKEN I VATTNETKlockan närmar sig 01 och jag och Dundra är på väg till en bensinmack för att köpa kaffe. Vi gör…

Gepostet von Polisen Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker am Dienstag, 8. September 2020

”Plötsligt ropar en patrull på radion att de mött ett misstänkt fordon som gasar på när patrullen vänder runt. Patrullen inleder ett efterföljande och jakten är igång. Spikmatteplats upprättas och det blir full träff, fordonet kommer till ett stopp. Jag hör hur kollegorna på plats ropar att tre personer springer från bilen. Jag och Dundra har några minuter fram och jag känner frustrationen,” berättar Maja i ett Facebookinlägg.

”Två personer gripna, en på flykt”

När Maja och Dundra kommer till platsen ylar Dundra av förväntan. Blåljusen blinkar i mörkret och de drar ut för att söka spår på en gång.

En kollega, vid namn Kristoffer, tar rygg på Maja och Dundra. TIll en början är det behaglig skogsterräng kollegorna jobbar i men det blir mer och mer kämpigt att ta sig framåt. Ett tag är det så snårigt att knappt Dundra orkar ta sig fram.

De tre kollegorna, snubblar, reser sig igen, snubblar och reser sig. Båda Maja och Kristoffer tycker det känns märkligt att den misstänkta gärningsmannen lyckats springa den här vägen, men Maja litar på Dundra.

Dundra har något i nosen

”Dundra har något i nosen, jag känner det i linan. ”Lita på hunden” tänker jag. Terrängen till trots har jag Kristoffer i ryggen hela tiden. Han får slita om ännu hårdare då han inte har draghjälp av Dundra. Han sköter dessutom all radiokommunikation vilket låter mig fokusera på spåret. När jag ramlar hjälper han mig upp”, skriver Maja i inlägget.

Dundra fortsätter visa vägen och leder poliserna ut på en smal och hal gångbro över vattendraget. Överallt är det sankmark och flera gånger sjunker Maja ned med benen i stora hål. Hon är genomblöt och har mjölksyra men fortsätter kämpa, precis som Dundra.

Dundra börjar skälla

Vid det laget har de spårat i över en och en halv timme men då hör Maja hur Dundra plötsligt försvinner ut i vattnet och sedan kommer dem, skallen. Skallen som berättar att Dundra har anträffat någon.

”Jag och Kristoffer beordrar fram personen och jag tar kontroll på Dundra. Gärningspersonen har vadat ut i vattnet och gömt sig bakom ett klippblock. Vederbörande grips och med handfängsel på börjar vi sakta ta ett steg i taget tillbaka mot civilisationen”, skriver Maja i inlägget.

LÄS MER: Polisens rörande ord – efter hundkollegan Dutchs död: ”En krigare har lämnat oss”

Nu hyllas Dundra för sin hjälteinsats på Facebook.

”Underbara Dundra som dundrade fram som en ångvält över stock och sten. Fick tag i buset som smet. Hunden är människans bästa vän och busets värsta fiende.Fantastiskt jobb gjorde ni båda, Dundra med Maja i släptåg tillsammans med era kollegor”, skriver en person.

”Ni är fantastiska! Man ska alltid lita på nosen på en duktig hund, de vet vad de nosar efter. Bra jobbat alla 3 speciellt er förmåga att ta er runt i den värst tänkbara terräng”, skriver en annan.

Jag säger bara WOW! Så fantastiskt jobb av Dundra och hennes hundförare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required