Polishunden Rota fann försvunnen person – insatsen räddade främlingens liv: ”Finaste man kan göra”

När en person härom veckan försökte ta sitt liv så var polishunden Foggens Rota på plats och genomförde en fantastisk insats – vilket räddade personens liv.

På Rotas födelsedag hyllas hon nu av Stockholmspolisen för sin senaste bragd.

Varje år genomför landets omkring 400 polishundar mellan 25 000 och 30 000 insatser. Hundarna är kort och gott riktiga samhällshjältar och oumbärliga för polisens arbete.

Hundarna har en stor mängd arbetsuppgifter, alltifrån att spåra försvunna personer och söka efter vapen och narkotika – till att skydda sina hundförare mot angrepp.

Polishunden Rota har varit en självklar del av Polisen i Stockholms hundenhet i flera år. Under åren har hon genomfört många betydelsefulla uppdrag.

Nyligen var hon med och utförde det största någon kan göra – hon räddade ett liv.

Polishunden Rota
Foto: Polisen i Stockholm

Återfann försvunnen person

Polisen i Stockholms hundenhet hyllar hjälten Rota på Facebook som verkligen gjorde skäl för benämningen som ”människans bästa vän”.

Efter att polisen fått larm om en försvunnen person begav sig en polispatrull ut för att försöka hitta personen, innan det var för sent.

”En person som inte ville leva längre hade försvunnit ut i skogen i syfte att avsluta sitt liv. Då det inte var känt var personen försvunnit fick Rota börja söka på måfå i närheten av hemadressen. Med i söket fanns även sjukvården för att snabbt vara på plats om de behövdes”, skriver Polisen i Stockholm i ett inlägg på Facebook.

Hunden Rota är av rasen Malinois och har ett gediget luktsinne. Tack vare det fick hon så småningom upp en vittring.

”Efter en stunds letande visar Rota att hon hittat ett spår och det bar iväg in i terrängen. När hon spårat ett stund visar hon tydligt med hela kroppen att nu är hon nära sitt mål. Efter ytterligare en bit så hört det ljuvliga skallet från henne där längst fram i linan”, skriver Polisen vidare.

Personen som upphittades fick omedelbar hjälp av sjukvården och situationen slutade trots de sorgliga omständigheterna lyckligt.

LÄS MER: Nu hyllar vi modiga polishunden Hank – som spårade och tog fast brottsling efter flera inbrott: ”Bäst”

Hyllas på sociala medier

Efter att Polisen under onsdagen uppmärksammat Rotas födelsedag tillsammans med hennes senaste otroliga hjältedåd har hyllningarna inte låtit vänta på sig.

Grattis Rota! Hoppas (och tror) att du får ett extra gott tuggben idag”, kommenterar ett fan av Rota.

Hjälte! Bra jobbat av hundföraren med all denna träning som ger Rota den kunskap! Bra jobbat för er båda!”, kommenterar en annan.

Hur Rota firade sin 6-årsdag framkommer inte, men vi hoppas att hon fick njuta ordentligt av hundgodis och tuggleksaker i mängder.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.