Sällsynta Sandkatten fångas på film för 1:a gången, titta när den vänder sig om och visar sina småsyskon

Efter fyra års intensivt forskande – nu har äntligen de eftertraktade, vilda sandkatterna fångats på filmkamera för första gången någonsin.

Kattungarna, som är mellan sex till åtta veckor gamla, hittades av kattdjursorganisationen Panthera som bland annat bedriver forskning på området. Djurvännerna i organisationen spenderade totalt en timme i det vilda och observerade och filmade de små kattungarna. Sen dök en äldre, kvinnlig sandkatt upp – förmodligen deras mamma, tror Panthera.

Biologerna Grégory Breton och Alexander Sliwa såg kattungarna från håll när de satt i bilen på väg tillbaka till sitt läger i marockanska delen av Sahara i våras, skriver Bored Panda.

Plötsligt möttes de bara av tre par ögon i mörkret.

De hade en otrolig tur på sin sida.

Foto: Grégory Breton

Fyndet var lika osannolikt som fantastiskt för forskarduon.

– Vi har fått höra att det är första gången forskare någonsin dokumenterat vilda sandkatter på de afrikanska breddgraderna.

Foto: Grégory Breton

Vid första ögonkastet ser det ut som en helt vanlig huskatt, men tro mig, det är det inte. Det är den mycket sällsynta Sandkatten – som lever hela sitt liv ute i öknen.

Sandkatten är oerhört skygg och håller sig i vanliga fall långt borta från oss människor. Förra året hade forskare för första gången på tio år (!) lyckats fånga katten på bild. Men nu har alltså andra forskare toppat det – med det här unika filmmaterialet som nu sprids över världen. Trots de goda nyheterna att den sällsynta sandkatten finns kvar i öknen i Förenade Arabemiraten är arten, som lever i öknarna i Afrika och Asien, hotad. Tyvärr har antal minskat, då deras levnadsmiljöer påverkas av oss människor.

Nu hoppas forskarna kunna lära mer om Sandkatten, så katten kan skyddas och leva vidare i öknen.

Ta bara en titt på de små liven i videoklippet här nedanför:

Dela vidare om du också tyckte dessa fantastiska och intressanta varelser är hur söta som helst!