Svenske fotografen Jonas Classon prisades internationellt – visar nu upp sina nya otroliga naturbilder

Svenske fotografen Jonas Classon prisades internationellt – visar nu upp sina nya otroliga naturbilder

Internationellt prisade naturfotografen Jonas Classon gör comeback i rampljuset.
Här visar han upp flera av sina bilder från nya utställningen ”Beyond dreams” – exklusivt för Newsners läsare.

Örebrofotografen Jonas Classons porträtt på lappugglan i Närke tog hela världen med storm för två år sedan. Han fick ta emot flera internationella priser för fotot som också väckte många reaktioner från er läsare.

Sedan dess har han gett ut sin första bok, ”Lappugglan – Skogens dolda väsen”. Nu är han återigen aktuell, den här gången med utställningen Beyond Dreams, Jonas Classon Galleri Tegnérlunden i Stockholm på torsdag och fredag denna vecka.

Exklusivt för Newsners läsare ger Jonas här en unik inblick i utställningen med flera nya fotografier.

LÄS MER: Svenske fotografen Jonas Classon prisades internationellt för fotot på lappugglan – gnugga dig i ögonen när du får se hans nya bilder

– Jag alltid sett min omvärld i bilder. Letat samspel mellan ljusets skiftningar och motiven som ständigt omger mig. Jag känner mig omfamnad av dessa ögonblick som uppstår, oavsett var de dyker upp. Och ett kall att föreviga dem på bild, säger Jonas.

Jonas Classon aktuell med ny utställning

Han har tidigare berättat hur han för tio år sedan var inlagd på sjukhus. Där och då föddes drömmen om att bli naturfotograf. Jonas mötte sjukhusläraren tillika ornitologen Nisse, och fick upp ögonen för fåglar.

Jonas dröm blev sann.

Foto: Pressfoto/Jonas Classon

– Arbetet som fågelfotograf har tagit mig till platser jag aldrig trodde jag skulle få uppleva; paddlat kanot bland krokodiler i indiska Chambalfloden, mött soluppgången i Donaudeltats våtmarker och badat med pingviner på Falklandsöarna. Jag har fått möta otroligt spännande fåglar under den här resan. Fåglar jag inte trodde fanns.

Nu ställer han alltså ut flera av sina bilder i Stockholm.

– Albatrossen med sina majestätiska vingar eller lappugglan med sin genomborrande blick. Alla med sin egna karaktär och personlighet. En förutsättning för all min fotografering är att lära känna fågeln jag vill porträttera. Att fåglarna kom in i mitt liv i ett viktigt skede har gjort att jag känner en speciell relation till dem. Och en tacksamhet som jag vill förmedla. I den här utställningen får man som betraktare se ett urval av mina starkaste bilder och möta några av fåglarna som väntade på mig, bortom drömmarna.

Berätta om ett starkt intryck från någon av dina resor.

– Mötet med den svartbrynade albatrossen är något jag aldrig glömmer. Få gånger har jag fått sådan kontakt med en fågel. Jag kommer aldrig glömma hur den vände sig mot mig, och sedan kastade sig ut från klippan och försvann mot horisonten, säger Jonas till Newsner.

Hur ser du på framtiden?

– Utställningen ska på turné i Sverige och utomlands. Sedan väntar nya bokprojekt. Det ska bli härligt att greppa kameran igen efter det långa arbetet med utställningen.

Vernissage sker på Galleri Tegnérlunden, Tegnérlunden 14, i Stockholm torsdag 27 oktober klockan 18-21, med extravisning fredag 28 oktober klockan 16-20.

Här nedan visar Jonas upp ett axplock av sina fotografier:

Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon

Stort lycka till med utställningen, Jonas! Vilka fantastiska foton. Dela gärna vidare inlägget för att lyckönska denne talangfulle naturfotograf.