Tonåring skar huvudet av fågelungar och filmade det – sa att det var roligt

En tonårspojke filmade när han skar huvudet av en fågelunge och skickade videon via sociala medier. När polisen frågade tonåringen varför han gjorde det ska han ha svarat “För att jag har mycket ilska och det är kul”.

En ung tjej hemmahörande i Östra Göinge kommun larmade polisen när hon fick videos skickade till sig när en tonårskille skar halsen av en fågelunge. 

Det var i maj i år som tjejen fick filmerna via sociala medie-appen Snapchat. För polisen har hon beskrivit att tonåringen använde en yxa för att långsamt skära huvudet av en fågelunge. Fågeln låg fastspänd på en stubbe, och medan tonåringen använde ena handen för att skära med yxan så höll han telefonen i den andra för att filma. 

I en annan film visade tonåringen att han hade en låda med levande fågelungar, och han berättade för tjejen att han dödat flera, vilket Blekinge Läns Tidning vars först med att rapportera. 

Foto: Shutterstock

Skar halsen av fågelunge

Tjejen larmade polisen om det störande materialet. För att bevisa vad hon fått skickat till sig via Snapchat hade hon tagit skärmdumpar från videon, där polisen kunde se att allt hon sa stämde. 

När polisen tog in tonåringen på förhör erkände han gärningen. Han berättade att han hittat fågelungarna i ett bo. Han sa att de var övergivna då deras föräldrar var döda, och att han därför skulle döda dem.

När polisen frågade varför han skar halsen av fågelungar ska tonåringen ha svarat: “För att jag har mycket ilska och det är kul”. 

Foto: Shutterstock

Tonåringen ska nu ställas inför rätta. Han åtalas för djurplågeri, men även för ett fall av grov misshandel i Näsum. Enligt Blekinge Läns Tidning ska han då tillsammans med fyra andra killar ha sparkat och slagit en man, och hoppat på hans huvud när han låg på marken. 

Misshandeln filmades och tack vare videon och vittnen kunde tonåringen och de andra identifieras. 

Straffet dör djurplågeri

Straffet för djurplågeri är böter eller fängelse i max två år. Tidigare i år föreslog regeringens utredare att man ska skärpa straffen för djurplågeri genom att införa ett särskilt grovt djurplågeribrott. 

– Jag utesluter inte att vi skärper straffen för grova djurplågeribrott, sa Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) då enligt SVT.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required