Tusentals apor kan utrotas – jakt på mineral till elbilar kan få förödande konsekvenser för djuren

Uppemot en tredjedel av Afrikas gorillor och schimpanser riskerar att fara illa när mineral till elbilar och vindkraftverk ska grävas fram.

Skövlade skogar, föroreningar som sprids och dånande borrljud. Brytningen av mineraler som ses som nödvändiga i den gröna omställningen kan skada Afrikas stora apor på flera sätt, enligt forskare vid bland annat Martin-Luther-Universität i Halle Wittenberg, Tyskland.

Runt 180 000 stora apor hotas av den gruvboom som Afrika står inför, visar deras beräkningar.

Kontinenten uppskattas ha omkring 30 procent av världens tillgångar av mineraler som Sverige och andra länder skriker efter i klimatomställningen, såsom platina, mangan och kobolt.

”Hotar hela ekosystem”

“Afrika har en aldrig tidigare skådad gruvboom som hotar populationer av vilda djur och hela ekosystem”, skriver forskarna i tidskriften Science Advances där studien publiceras.

Forskarna har jämfört uppskattningar över apornas utbredning med data över gruvprojekt, som befinner sig i olika faser, i 17 afrikanska länder. Slutsatsen är att uppemot en tredjedel av de stora aporna riskerar att påverkas negativt av gruvor.

Särskilt stor är risken i västafrikanska länder som Sierra Leone och Guinea där omkring 80 procent av populationerna kan påverkas direkt eller indirekt av gruvverksamhet.

Orörda områden

Samtliga arter av stora apor, såsom gorillor och schimpanser, hotas redan av utrotning enligt Internationella naturvårdsunionen.

Forskarna påpekar att en stor del av de gruvområden som inkluderats i studien fortfarande är i en utforskningsfas och att vissa kanske inte tas i drift. Samtidigt menar de att gruvornas påverkan på aporna troligen är ännu större än vad studien visar.

Även om mineralerna är viktiga för energiomställningen pekar forskarna på värdet av att lämna vissa områden med hög biologisk mångfald orörda.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev