Två hundar smittade av coronavirus i Hongkong

Nytt fall av coronavirus har rapporterats i Hongkong – på hundar.

Men enligt experter finns det inget som tyder på att de har smittat någon annan, uppger Vetenskapsradion.

Två stycken hundar i Hongkong har testats för det nya coronaviruset sars-cov-2. I det ena fallet handlar det om en hund i februari, och i det andra fallet nu i mars månad. Det ska handla om fyrfota vänner vars ägare i båda fallen drabbats av covid-19.

Foto: NIAID-RML/Wikimedia commons

Åtminstone den ena hunden ska ha testats positivt för coronavirus, skriver New York Post. Det är den andra hunden som smittats i Hongkong, efter rapporter om att en annan hund smittats tidigare i februari. Huruvida den andra hunden också är smittad verkar lite oklart, men enligt Vetenskapsradion ska även den ha testats positivt.

– Testen var positiva både i näshåla och svalg, men svagt positiva. Så bedömningen man gjorde var att det sannolikt handlade om en låggradig infektion. Men det är inte helt bekräftat. Man kan också tänka sig att hunden plockat upp virus från miljön, och att det då ligger i nässlemhinnan, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Det var efter att ha gjort en analys av hundarnas nos, munhåla och avföring som det kunde slås fast att hunden bar på coronavirus. Men man tror inte att hundarna har spridit coronaviruset vidare, åtminstone inte i skrivande stund.

Foto: Shutterstock (genrefoto)

– Den bedömningen man gjorde var att hunden inte skulle kunna föra smittan vidare, för att den hade så lite virus. För att kunna sprida smittan räcker det inte att bli infekterad, utan man måste också kunna uppföröka viruset och gärna bli sjuk för att smitta, säger Ståhl till Vetenskapsradion.

Myndigheterna kommer att hålla hundarna i karantän och fortsätta testa dem, enligt ett pressmeddelande från Hongkong som bekräftar att åtminstone en av de två nyligen testade hundarna bar på smittan.

”Det aktuella fallet handlar om en schäfer-hund som bodde i en bostad i Pok Fu Lam. När ägaren bekräftades med covid-19 skickades hunden till karantän med en annan blandras-hund från samma bostad till djurhållningsanläggningen i Hong Kongs hamn i Hong Kong-Zhuhai-Macao-bron i går (18 mars)”, skriver myndigheterna.

”Talespersonen betonade att det för närvarande inte finns några bevis för att husdjur kan vara en källa till covid-19 för människor”, skriver myndigheterna vidare.