Veterinärer slår larm: Nytt råttgift innehåller ämne som dödar husdjur.

Ett nytt råttgift som finns i den svenska handeln kan vara direkt livshotande att få i sig för ditt husdjur. Anledningen är ämnet alfakloralos. – Det är väldigt obehagligt. Vi har haft två hundar på kort tid nu, och en av dem överlevde. De kan vakna upp inom tre dygn, men en del vaknar inte upp igen, eller blir så dåliga under tiden att man får avliva dem, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på Anicura Djursjukhuset i Jönköping, till SVT.

Råttgift innehåller i de flesta fall ämnen som skapar inre blödningar hos skadedjuren. För alla husdjur är det farligt att få i sig av råttgift – men framför allt råttgift som innehåller ämnet alfakloralos. Veterinärer varnar nu alla djurägare att använda råttgift som innehåller alfakloralos då det inte finns något motgift mot det.
– Black Pearl är själva försäljningsnamnet. Det säljs under lite andra namn i Sverige också, säger Anita Annas, apotekare på Giftinformationscentralen, till SVT.

Giftinformationscentralen har fått flera oroliga samtal från ägare som vars husdjur fått i sig ämnet. Om du misstänker att ditt djur fått i sig ämnet är symptomerna att den har kramper, oregelbunden hjärtrytm, medvetslöshet, nedsatt reaktionsförmåga och dåsighet.

Om ditt djur drabbas av detta så ska du genast kontakta en veterinär. Du ska hela tiden bevaka djurets andning, inte ge den någon mat eller dryck, framkalla inte kräkning och håll temperaturen normal. Det skriver SVT.

Om man har katt och ändå ska använda ett råttgift med ämnet alfakloralos måste man vara noggrann med att ta bort de döda djuren så att inte katten äter förgiftade möss. Då mössen har ämnet i sig kan katten påverkas av det och drabbas av en så kallad sekundärförgiftning.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna