Eldsjälen Jeanette kämpar för äldre som blivit hemlösa – för att pensionen inte räckt till: ”Vi måste göra mer”

Det är en kylig höstkväll i oktober. Klockan är strax efter nio på kvällen och det har hunnit bli becksvart utomhus.

Medan andra krupit ner i en varm soffa hemma, mätta efter middagen, ger sig flera pensionärer i Stockholm iväg till Cityterminalen för att träffa hjälporganisationen Vid Din Sida. Här har de en chans att få något att äta, och en stund fri från oro över att bli utkastade, överfallna eller utsatta för övergrepp. 

Dessa människor är över 65 år, många har passerat 80, och vissa är i 90-årsåldern. De har förlorat sina hem när pensionspengarna inte räckt till. Andra har ett hem, men inte en krona över när hyran är betald. En av dessa är Iris. Hon är 92 år och går ut på nätterna för att samla pantburkar, för att ha råd att överleva.  

– Hon är 92 år och måste ge sig ut på nätterna för att pengarna inte räcker, det är för jävligt, säger Jeanette Höglund, som viger sin fritid åt att hjälpa fattiga äldre, till Newsner.  

Möte med hemlös pensionär förändrade allt

Det var ett slumpmässigt möte i tunnelbanan 2016 som fick ordningsvakten Jeanette Höglund att börja kämpa för fattiga pensionärer.

– Jag såg en man som stod och grävde i papperskorgen. Han såg inte ut som någon missbrukare. Han var välklädd och luktade väldigt gott, säger Jeanette Höglund i en intervju med Newsner.

– Jag frågade vad han gjorde där mitt i natten, eftersom han var så gammal. Då berättade han att han var hemlös. Han sa att han inte klarat ekonomin efter att hans fru dog för tre år sedan, och att han bara fick hennes pension utbetald i ett år.

Mannen skämdes över att ha förlorat sin bostad, och eftersom han inte ville belasta sina anhöriga så valde han att upprätthålla en fasad av att allt var i sin ordning.

Regelbundet skickade han kort hem till familjen, så att de inte skulle ana oråd.

– Han berättade att han brukar sova på bussar, för att få natten att gå. Han ville inte gå till härbärgen då det är många missbrukare där, och han är inte ensam om att känna så, berättar Jeanette.

Jeanette tittar bort mot 92-åriga Iris. Hon står och lutar sig lite halvt mot en husvägg. Hon är liten och mager, och har klätt sig varmt för att stå emot kylan under natten av tomburkssamlande.

Iris är en av de som brukar komma till Cityterminalen på söndagar när Vid Din Sida är på plats. Iris har någonstans att bo, men inga pengar till mat och annat.

“Det är personer som arbetat större delen av sina liv“

Medan de äldre människorna köar för att få en bit pizza, som serveras av Vid Din Sidas volontärarbetare, så går tankarna tillbaka till mannen Jeanette träffade i tunnelbanan. Mannen som var början på allt. 

– Han sa att det fanns fler som honom, och att de brukade vara på Centralen. När jag fick se dessa äldre människor med egna ögon så brast det för mig. Det är personer som arbetat större delen av sina liv. Men de har blivit sjuka eller förlorat sin partner eller upplevt någon tragedi, vilket lämnat dem med högre utgifter men låga inkomster, berättar Jeanette.

– Det finns inget system som fångar upp de här människorna. Det är människor som jobbat och betalat skatt precis som du och jag.

Samlade in 30 000 via Swish – till fattiga äldre

Jeanette bestämde sig för att hjälpa dessa hemlösa pensionärer genom att ge dem mat i magen, kläder och annat som kan stärka deras anseende utåt, och därmed få dem att känna sig accepterade.

– Jag åkte hem och gjorde en livesändning på Facebook. Jag sa att om ni swishar mig en peng så ska jag se till att de äldre får mat och kläder. Jag fick ihop 30 000 på en vecka, sedan stoppade jag insamlingen och åkte och handlade loss, berättar Jeanette.

Jeanette Höglund
Foto: Newsner

Den tacksamhet som Jeanette möttes av fick henne att spinna vidare på idén om insamlingar. Hon startade den ideella föreningen Vid Din Sida, som idag har runt 100 000 följare på Facebook, full av människor som vill donera eller volontärarbeta för att ge fattiga äldre en värdigare vardag.

Genom att Jeanette förmedlat de äldres historia har hon fått fler att engagera sig, och tack vare det kan de regelbundet ge fattiga mat i magen, kläder, klippning, julfirande, och till och med husrum för de som är i riktigt stor nöd.

“Det kan vara din pappa eller farfar“

Jeanette berättar att de brukar ordna hotell för de som är riktigt gamla, sjuka, eller måste komma bort från otryggheter som överfall och rån. Vid jul bokar de ofta upp rum för att flera ska få en värdig och trygg julhelg.

Varje söndag klockan 21.00 står Jeanette Höglund och hennes medarbetare på Vid Din Sida vid Cityterminalen i Stockholm. Där serverar de mat och fika till fattiga äldre, till tonerna av livemusik.

En man, vi kallar honom Åke, kommer fram och hälsar. Han är trevlig och verkar glad, trots att han sover på bänkar och bussar.

– Jag är här varje söndag. Det är trevligt att träffa människor man känner igen, och få lite mat, berättar Åke.

Vanligtvis är det ett trettiotal personer som dyker upp vid Cityterminalen. Trots den tragiska anledningen till varför de är där, så är stämningen god. Alla är tacksamma för att ha någonstans att komma, där folk känner igen dem och välkomnar dem.

– Vi måste göra mer. Ju fler som känner till de här äldre människornas situation och är villiga att hjälpa till, desto bättre. Det är inga missbrukare vi pratar om, utan fina människor som arbetat men som råkat ut för saker som gör att de inte kunnat få in mer pengar. Det kan vara din pappa eller farfar som hamnar där, säger Jeanette medan en av de många hemlösa som känner igen henne kommer fram och kramar om henne.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]

Vid Din Sida – Stockholm, kan du läsa mer om hur du kan hjälpa till och göra skillnad. Dela gärna om du vill att fler ska ta del av det här.

Iris och Åke heter egentligen något annat.