Göran, 70, tvingades jobba efter pensionen: ”Patetiskt när de höjer bostadstillägget med 200 kronor”

Göran Dandelo, 70, är en aktivt arbetande pensionär som bor i Kristianstad med sin sambo Kicki, som arbetar som adjunkt. Trots att Göran arbetat och tjänat bra under sina mer än 45 år i arbetslivet så hade han inte kunnat ha den tillvaro han har om det inte vore för att han fortsatte arbeta efter pensionsåldern, samt levde med sin partner.

Får 11 000 i månaden

Totalt får Göran ut 11 000 i månaden netto, i pensionspengar. Även om han själv valt att fortsätta jobba – dels för att öka inkomsten, men också för att han trivs med det, så finns en oro för framtiden när hans sambo ska pensioneras.

– Min sambo jobbar som adjunkt och tjänar ganska bra, men när vi räknade på vad hon skulle kunna få ut i pension så blev det ungefär 40% av hennes lön. Vi har tidigare pratat om att flytta när hon går i pension, men vi vet inte vad som kommer att vara möjligt då.

Så längde både Göran och hans sambo arbetar så lever de bra, men inför framtiden –när de inte kan arbeta längre, finns en oro, och Göran är medveten om många drabbas betydligt hårdare av kommande pensionsutdelningar.

Göran Dandelo. Foto: Privat

Göran: Finns flera brister i dagens pensionssystem

Hade Göran bott ensam hade han kunnat få bostadstillägg, men då Göran lever tillsammans med Kicki har han enligt beräkningarna inte rätt till det. Detta är en av de orättvisor som Göran kämpar för att få bort ur det svenska pensionssystemet. De senaste åren har han varit aktiv medlem i gruppen ”Pensionärer i gula västar”; som informerar och protesterar för att göra skillnad för svenska pensionärer.

– Det finns ganska många inbyggda faktorer i pensionssystemet som är direkt orättvisa. När jag räknade på vad jag betalat i skatt i mitt liv så var det skrämmande siffror, säger Göran.

Göran, som brukar föreläsa om pensionssystemet, förklarar problematiken på ett enkelt sätt.

”Att det finns svenska pensionärer som behöver gå och leta pantburkar. Det är tragiskt.”

– Idén var att pensionerna skulle följa löneutvecklingen. Istället knöt man det till arbetslösheten på ett indirekt sätt. Inbetalningarna till systemet räcker inte till för att det ska bli någon form av förvaltning, säger Göran.

Han menar att man behöver göra om hela pensionssystemet.

– Det blir patetiskt när de höjer bostadstillägget med 200 kronor. Samtidigt ökar kostnaderna på något annat, säger Göran och tillägger:

– Att det finns svenska pensionärer som behöver gå och leta pantburkar. Det är tragiskt.

Orange kuvert
Foto: Janerik Henriksson/TT

Förslaget: Inför en baspension på 16 000 kronor

Göran kritiserar det svenska pensionssystemet som finns idag, och vill tillsammans med andra medlemmar i ’Pensionärer i gula västar’, se att systemet görs om helt. Han är dock medveten om att det kommer att ta många år om det ska bli gjort. Han föreslår därför en åtgärd som han och de övriga i gruppen kämpar för att få igenom.

– Vi vill att alla som arbetat och skattat ska få en baspension på 16 000 kronor i månaden. Vi tycker heller inte att man ska behöva skatta på de 10 000 första kronorna man får in i pension. Visst, där kan man ifrågasätta orättvisor, men det är en sak vi vill göra och man måste börja någonstans, säger Göran till Newsner.

Fler artiklar om pensionärer och det svenska pensionssystemet hittar du i vår artikelserie: ”Du gamla, du fria?”

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]