11 kvinnofientliga lagar i världen som du önskar inte vore sanna.

Kvinnor som inte får arbeta med vad de vill eller som enligt lag varken får skaffa körkort eller sätta sig bakom en ratt. Saudiarabien, Guinea och Jemen är bara några exempel på länder där lagar av denna kaliber förekommer. Organisationen Equality now har i sin senaste rapport gått ut med hård kritik mot 44 länder. I rapporten ”Ending sex discrimination in the law” lyfter organisationen fram diskriminerande lagar mot kvinnor. Här listar vi de 11 mest skrämmande exemplen.

1. Det är okej att ta en kvinnas liv om hon är otrogen.

Enligt Egyptens lag är straffet för att mörda sin fru, om man upptäckt att hon är otrogen, lägre än vid andra typer av mord. Om mannen upptäcker henne och hennes älskare och dödar dem blir straffet utegångsförbud istället för det vanliga straffet för mord.

I Syrien finns liknande lagar som reducerar straffet om en man dödar en kvinna i sin familj (syster, mamma, dotter) om hon sysslat med ”illegitima” sexuella aktiviteter.

 

By DFID – UK Department for International Development via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-08 kl. 11.48.50

 

2. Om du är kvinna är det din man som bestämmer över dig.

I Guinea är kvinnans huvudsakliga jobb att ta hand om sin man. Om kvinnan ska arbeta med något annat är det upp till mannen att bestämma. Han bestämmer även var kvinnan ska bo, dvs där mannen anser det lämpligt.

I Kongo-Brazzaville är det förbjudet för kvinnan att underteckna avtal eller utföra tjänster utan mannens tillstånd. Han har även rätt att kontrollera hennes egendom och var hon bor.

Enligt lagar i Jemen måste kvinnan ha sex med sin man när han vill. Hon ska även bo tillsammans med honom och arbeta åt honom som han vill. Kvinnor får inte lämna sitt hem utan en särskild legitim orsak.

 

3. En kvinna får inte jobba med vad hon vill.

I Kina så förbjuder lagen kvinnor att arbeta med arbeten som är fysiskt krävande, eller som kvinnor generellt sett ”borde undvika”.

Ryssland har liknande lagstiftningar som säger att kvinnor inte ska jobba med yrken som på något sätt är farliga eller hårda för dem. På Madagaskar är det förbjudet för kvinnor att arbeta i industrier under natten.

Bildkälla: Shutterstock

shutterstock_2125069

4. Om du är kvinna får du bli slagen.

I Nigeria får en man slå sin fru om den lokala kulturen tycker att ”korrigeringen” är berättigad. Allvarligare skador är inte tillåtna.

 

5. Det är okej att kidnappa kvinnor. 

Den som kidnappar en kvinna kommer undan med det om han gifter sig med henne. På Malta och i Libanon slipper männen bli straffade om så är fallet. I Libanon kommer männen dessutom undan straff för våldtäkt om de gifter sig med sina offer. Man måste dock hålla äktenskapet vid liv i minst fem år, om det inte finns en ”legitim” anledning att skiljas.

 

6. Är du kvinna får du inte köra bil.

I Saudiarabien får du varken skaffa körkort eller köra en bil om du är kvinna. Detta gäller sedan 26 år tillbaka.

 

Skärmavbild 2016-04-08 kl. 12.02.24

Av Walter Callens via Wikimedia Commons

 

7. Det är okej för en man att våldta sin fru.

I Indien är det olagligt att våldta, men om mannen är gift med kvinnan och hon är över 15 år gammal så räknas det enligt lag inte som våldtäkt. Enligt lagen kan mer explicit sexuella handlingar utförda av mannen på sin fru inte vara våldtäkt. Även Singapore är öppna för våldtäkt inom äktenskap, så länge ”kvinnan” är över 12 år. Bahamas har en liknande lagstiftning med en åldergräns på 14 år.

 

8. Ärv hälften för att du är kvinna.

I Förenade Arabemiraten och Tunisien ärver en son dubbelt så mycket som en dotter.

 

9. Som kvinna är du mindre trovärdig.

I Iran är man mer trovärdig som man. I fall som behandlar frågor om sexuell aktivitet – som otrohet – räknas kvinnors vittnesmål endast hälften så mycket som mäns. Dessutom är det straffbart att inte klä sig med den muslimska klänningen.

 

10. Det är mannen som bestämmer om skilsmässa. 

Ett äktenskap mellan två judiska medborgare i Israel är under rabbinsk lag. I och med detta så får man välja på egen hand om en skilsmässa ska äga rum. Kvinnan har inget att säga till om. Bor du i Mali så måste du som kvinna vänta tre månader efter en skilsmässa innan du får gifta om dig. Är du dessutom änka så är det fyra veckor och tio dagar som gäller.

 

11. Kvinnornas barn har inte rätt till medborgarskap.

Enligt lagen i USA får ett barn med en amerikansk pappa inte automatiskt medborgarskap i USA. Om födseln sker utanför äktenskap, från en mor som inte har medborgarskap och befinner sig utanför USA:s gränser, krävs en rad villkor för att barnet skall kunna få sitt medborgarskap. Till exempel måste pappan garantera finansiellt stöd till barnet.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna