11 starka kvinnor i Sverige och världen som gjorde skillnad under 2015.

Den 8 mars firar vi Internationella kvinnodagen. Tidigare var dagen förknippad med den kvinnliga vänsterrörelsen. Men inte längre. Nu betraktas den mer som en allmän dag för kvinnofrågor – som fortfarande behöver belysas. Nedan är en lista på 11 grymma kvinnor i Sverige och världen, kända som mindre kända, som har visat vägen under 2015. De har stått upp för sig själva och andra kvinnor och kämpat på, många gånger i motvind. De förtjänar att hyllas! Och inte bara på kvinnodagen – utan alla dagar hela året.

1. Gina Dirawi

Gina går från framgång till framgång. Under 2015 var hon en av tre programledare för populära Musikhjälpen, hon var programledare på Grammisgalan, det annonserades att hon skulle leda Melodifestivalen under 2016 – och hon blev året julvärd i SVT. När det senare blev känt lät inte kritiken och hatet vänta på sig men Gina lät inte det trycka ner henne. Hon har alltid stått upp för sig själv. Och mängder av svenskar slöt upp bakom henne och tog ställning mot hatet.

Bildkälla

6898309-gina-dirawi-julgalan-helsingborg-2013

2. Hillary Clinton

Hillary Clinton gick in i 2016 med stormsteg, som en av dem som kan bli Demokraternas presidentkandidat inför presidentvalet i USA 2016. Under 2015 startade hennes kampanj med en Youtubevideo i april – då hon berättade att hon tänkte ställa upp. Hon står upp för kvinnors rättigheter och för mänskliga rättigheter. Enligt Forbes är Hillary världens näst mäktigaste kvinna.

Bildkälla

2232632457_e3e1328a1d_o

3. Angela Merkel

Forbes listar Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland, som världens mäktigaste kvinna och magasinet Time utsåg henne till Årets person 2015. Motiveringen var att hon ”ber sitt land om mer än de flesta politiker skulle våga, står upp mot tyranni och för ändamålsenlighet och bidrar med stadigt moraliskt ledarskap i en värld där det är en bristvara”. Hon står för en öppen flyktingpolitik, kämpar för att Europa ska hitta en gemensam lösning – och har hyllats från flera håll för hur hon hanterar flyktingfrågan.

Bildkälla

Bundeskanzlerin_Angela_Merkel_bei_einer_Wahlkampfveranstaltung_2013

4. Leslee Udwin

Under 2015 släpptes dokumentären ”India’s daughter”, Indiens dotter, av regissören Leslee Udwin. Filmen handlar om en gruppvåldtäkt av en ung student i Indien, som efteråt dog av sina skador. Dokumentären kritiserades av flera olika orsaker – men fick till en global diskussion om sexuellt våld och våldtäktskultur, som är oerhört viktigt att uppmärksamma eftersom kvinnor utsätts för detta dagligen.

Bildkälla

11022412_10153128635900798_3432488676299366681_n

5. Lizzie Velasquez

Förra året släpptes filmen om Lizzie Velasquez, som har kallat den fulaste personen i världen. Hon lider av en annorlunda sjukdom och har blivit retad hela livet. Liksom många andra kvinnor i världen har hon många gånger blivit dömd på grund av sitt utseende. Men i stället för att låta det tynga ner henne har hon slagit tillbaka och är nu en eftertraktad motivationstalare.

Bildkälla

6. Miriam Bryant

2015 var verkligen denna unga artistens år. Då var hon med i TV 4:s ”Så mycket bättre” och blev känd för hela svenska folket. Hon blev också utsedd till Årets göteborgare. Miriam Bryant står upp för sina feministiska och antirasistiska åsikter och säger att gayfrågan är viktig för henne. Dessutom fyller hon år på självaste internationella kvinnodagen. Grattis!

Bildkälla

Miriam_Bryant_2014-09-10_001

7. Judy Murray

Denna superkvinna är en skotsk tenniscoach som brukade kallas ”mamma” av medier, eftersom hon har fostrat de två tennisspelarna Jamie och Andy Murray. Men på egen hand har hon gjort sig ett namn som kvinnan som står upp kvinnors och flickors idrott. I fjol bidrog hon till en omtalad nyhet inom sportvärlden. Då kallade sonen Andy Murray sig själv för feminist och berättade att han hade uppfostrats av en stark kvinna.

Bildkälla

Judy_Murray_Olympic_Games

8. Agnes Wold

Denna professor och överläkare vid Göteborgs universitet blev utsedd till årets yrkeskvinna 2015 av förbundet Business and Professional Women. Motiveringen var att hon har ”på ett modigt, envist och och rakryggat sätt ”trampat upp stigen” för att kvinnors kompetens och meriter ska värderas på lika villkor inom den mansdominerande forskarvärlden”. I sin forskning har hon skakat om och avlivat myter om bland annat amning och dammråttor.

Bildkälla

Agnes_Wold

9. Kubra Khademi

Den 27-åriga artisten gick på Kabuls gator i Afghanistan – iförd ett slags metallrustning. På detta sätt protesterade hon mot trakasserier och misshandel som kvinnor i landet tvingas utstå dagligen. Kvinnor spred hennes budskap vidare för att visa på den fara de utsätts för bara genom att gå längs gatan. Kubras promenad varade endast i åtta minuter men drog till sig både ilska och dödshot.

9. Dessa flickor

De här flickorna krävde att serieförlaget Marvel skulle inkludera kvinnliga superhjältar bland sina leksaker. Här är the Avengers samlade – men utan Black Widow/Natasha Romanova. De som stod bakom kampanjen frågade efter Natasha ch startade ett upprop för att ”små flickor behöver bättre budskap från leksaksföretag än att kvinnors bidrag inte räknas eller att en kvinna är mindre superhjälte”.

10. The Black Mambas

The Black Mambas är väldens första helt kvinnliga enhet som patrullerar mot tjuvjakt i Sydafrika. De skyddar utrotningshotade djurarter och tar särskilt hand om problemet med tjuvjakt på noshörningar. Enheten består av kvinnor från det lokala samhället. ”Massa personer säger hur kan du jobba i bushen när du är kvinna? Men jag kan göra vad jag vill”, säger en av medlemmarna, Leitah Michabela, till The Guardian.

Bildkälla

12814105_1652184591709884_8127813115140408060_n

11. Mariah Idrissi

Denna 23-åriga modell blev den första muslimska modellen i en hijab som fotograferades för klädjätten H&M. ”Det känns som att kvinnor som bär hijab ignoreras när det kommer till mode. Vår stil har på ett sätt inte riktigt spelat roll, so det är fantastiskt att ett stort märke har lagt märke till på vilket sätt vi bär hijab”, säger Mariah till Fusion. Och det är klart att alla kvinnor ska få synas i modevärlden!

Bildkälla

8249_1062644080465163_5771486769141323651_n

Alla de här kvinnorna representerar olika verksamhetsområden. Allt från politik till nöjesbranschen – men det finns så klart långt fler kvinnor som har åstadkommit skillnad och stått upp för sig själva under året som har gått. Långt många fler förtjänar att hyllas. Dela gärna detta vidare med dina vänner så kan ni diskutera vilka fler som förtjänar en plats på listan.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna