48 saker män tvingas höra varje dag, som ingen skulle säga till en kvinna.

Minns du videon som visade 48 saker kvinnor för höra under sin livstid? 80 år av sexism sammanfattat på två minuter. Kvinnor får höra alla möjliga kommentarer med subtil sexism, med fördomar och förutfattade meningar om hur det är att vara kvinna och hur man ”bör” bete sig. Det kan vara kommentarer som ”du äter rätt mycket för att vara tjej” eller ”prioritera din familj framför karriären, men är du verkligen säker på att du vill vara hemmafru?”. Nu har det kommit en ny video – som visar 48 saker män, pojkar och killar får höra under sin livstid.      

Vi vill alla leva i ett jämställt och jämlikt samhälle, där alla är lika mycket värda. Kvinna som man, ung som gammal, asiatisk som nordamerikansk, svart som vit.

Ett ämne som har diskuteras mycket är jämställdhet. Vad som förväntas av kvinnor, hur de förväntas vara enligt samhällets normer, hur de objektifieras och utsätts för sexism. Videon om vad kvinnor får höra under en livstid spreds som en löpeld på sociala medier i höstas och vintras.

Nu har det kommit en ny film om vad ojämställdhet kan innebära för män, där vi får lyssna på 48 saker män får höra under en livstid. Mycket går ut på att män förväntas leva upp till något slags orealistiskt ideal om vad maskulinitet är och ”ska” vara.

Filmen nedan sammanfattar vad pojkar, unga killar och män får höra under 70 år.

”Rosa är en tjejfärg.”
”Pojkar leker inte med dockor.”
”Du kastar som en tjej.”
”Du kan inte ens få skägg.”
”Vilken färgglad cocktail du har där.”
”Ska du låta DEN killen prata med din flickvän?”
”Bryr du dig inte att hon tjänar mer än du?”
”Snygg bil! Överkompenserar du för något?”
”Lagar DU mat?”

Dela gärna vidare om du också tycker att vi måste sätta stopp för det här! Att alla ska få vara som de är utan att behöva höra nedlåtande kommentarer. Tillsammans kan vi åstadkomma en förändring.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna