Allis fick höra att hennes ben såg ut som en pappas. Hennes svar är klockrent!

”Du ser ut som en pappa Allis!!” Det fick Allis Staveborg, 20 år, höra på jobbet. Hon jobbar på en förskola i Söderköping, där hon tycker att barnen redan i tre-fyra-årsåldern får lära sig hur en mamma ”ska” se ut och hur en pappa ”ska” se ut, Nu har hon skrivit ett inlägg på Facebook om händelsen.

Häromdagen gick ett barn på Allis förskola fram till henne, tittade på hennes ben och sa att hon såg ut som en pappa. När Allis frågade varför sa barnet att pappa hade mycket hår på benen – men inte mamma.

13220634_10208287125930107_3467264126068141201_o


Bildkälla: Facebook

Efter det gick Allis hem och skrev ett Facebookinlägg om normer och ideal som barnen redan i tidig ålder får lära sig.

– Jag är uppvuxen med en föreställning om hur man ska se ut och vara – en bild som aldrig har stämt överens med mig. Därför har jag fått kämpa med självhatet hela livet och det var först nyligen jag insåg att jag inte kan och heller inte behöver leva upp till alla normer. Och det är viktigt att tidigt förmedla det till barn, säger Allis Staveborn till Aftonbladet.se.

”Aldrig har det varit tydligare för mig varför vi har dessa underliga idéer om att det finns färger kopplade till kön, att man som kvinna, TROTS att håret ALLTID växer ut igen, ska göra sig av med det på diverse ställen osv”, skriver Allis på Facebook.

12985361_10208091268713799_8684677692394524173_n


Bildkälla: Facebook

I sitt jobb på en förskola ser hon hur barnen härmar de vuxna, hur mycket de får med sig hemifrån och hur de lär sig vad mammor och pappor gör och hur de ser ut. Pojkar förstår att de inte ”får” gråta och flickor säger att man ”måste” vara fin som en prinsessa, berättar Allis för Aftonbladet.se.

”Om de redan vid 3-4 års ålder vet att mammor inte har hår på benen, och att de också (möjligtvis) blir mammor en dag, är det mycket möjligt att de står där innan tonåren ens infunnit sig och undrar VARFÖR deras ben är håriga SOM EN PAPPAS!!! Och inte lena som mammas”, skriver Allis.

Vad hon svarade barnet?

”Jaha. Nämen, jag är ju ingen pappa. Jag är ju fröken Allis”. Och barnet svarade med ett leende: ”Ja. Det är du ju”.

Här kan du läsa Allis Staveborgs inlägg i sin helhet:

”Du ser ut som en pappa Allis!!” -ser jag ut som en pappa?? Varför då? ”Du ser ut som en pappa, pappa har så mycket hår…

Posted by Allis Staveborg on Tuesday, May 10, 2016

Det är bra Allis, att du står upp mot normer och ideal kopplade till kön. Folk ska få se ut hur de vill och barn ska inte lära sig hur en man eller kvinna ”ska” vara. Dela gärna vidare om du håller med!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna