Ärkebiskopens starka hyllning till 16-åriga Greta Thunberg: ”Hon är profetisk”

Greta Thunbergs klimatkamp har uppmärksammats i en hel värld.

En som stämmer in i hyllningskören till 16-åringen, är ärkebiskop Antje Jackelén – som också driver på för klimatarbetet.

Sedan Greta Thunberg påbörjade sin ”Skolstrejk för klimatet” utanför Sveriges riksdag för ungefär ett år sedan, har hon uppmärksammats stort i Sverige och världen.

16-åringens klimatkamp har fått människor runt om i hela världen att gå ut och demonstrera för miljön, och frågan har blivit ett hett ämne bland politiker och makthavare.

Greta Thunberg är långt ifrån ensam i sin kamp – och några andra som kräver att makthavarna steppar upp sitt klimatarbete, är Svenska kyrkan.

greta thunberg
Foto: Graham Hughes/The Canadian Press via AP/TT

Uppmanar beslutsfattare och myndigheter

I samband med ”Ett biskopsbrev för klimatet” som släpps nu, talar ärkebiskop Antje Jackelén i en intervju med Expressen om kyrkans klimatuppmaningar till svenska beslutsfattare och myndigheter.

De innefattar bland annat att Sverige ska vara klimatneutralt tidigare än 2045, och att man ska vara pådrivande för att höja ambitionsnivån i FN:s klimatpolitik.

– Klimatkrisen har de senaste fem åren blivit mycket mer konkret, inte minst genom Parisavtalet 2015. 2014 talade vi om ”klimatutmaningar” och ”klimatfrågor”. Nu är det tydligt att det faktiskt handlar om en klimatkris, för vi ser redan nu att den till exempel leder till ökad migration. Alla fakta vi får på bordet tyder på att vi inte kommer att nå de mål som slagits fast, om vi inte ökar ansträngningarna, säger Antje Jackelén till Expressen.

antje jackelén, ärkebiskop
Foto: Anders Wiklund / TT

Hyllar Greta Thunberg

Dessutom passar ärkebiskopen på att hylla Greta Thunberg lite extra – och kallar henne ”profetisk”.

– Det är enastående vad hon har åstadkommit globalt. Jag tänker att hon faktiskt är profetisk på samma sätt som de gammaltestamentliga profeterna var ihärdiga med sitt budskap, säger Antje Jackelén och fortsätter:

– Hon är dessutom kanonduktig på att bli intervjuad. De gammaltestamentliga profeterna gjorde också teckenhandlingar, vilket är så tydligt i Gretas fall. Det började med skylten om skolstrejken och fortsatte med seglatsen. Greta sade inte att alla skulle ta segelbåt över Atlanten, men konstaterade att hon är en av få som faktiskt kan göra det och det är något profetiskt i detta.

Håller du med ärkebiskopen? Dela med dig av dina tankar!