Avhugget huvud står på hyllan – 176 år senare kan ingen förstå fruktansvärda brottet

I Sverige var det längde sedan vi hade dödstraff, men det är fortfarande ett omdebatterat ämne och en stor del av vår befolkning som tycker att det ska återinföras.

Jag vet inte om dödstraffet hade hjälpt till att sänka brottsligheten, men ibland kan jag förstå att människor tycker att det skulle kunna vara ett lämpligt straff.

Twitter/eira

Diogo Alves dömdes 1841 till döden i Lisabon, Portugal. Efter hans död beslöt sig någon för att spara hans avhuggna huvud i konserveringsvätska vätska. Han hade ensam mördat över 70 personer.

Diogo föddes i Spanien men flyttade till Portugal som ung. Han hade svårt att försörja sig på vanliga jobb och började som 26-åring att råna Lissabons befolkning.

Han riktade in sig på bönder och brukade råna dem när mörkret fallit i närheten av Aqueduto das Águas Livres, akvedukten som byggdes för att transportera vatten under 1700-talet som på sin högsta punkt var över 60 meter hög.

För att minska risken för att åka fast brukade han kasta sina offer över kanten när han rånat dem för att få de att se ut som självmord.

Wikipedia

På mindre än ett år mördade han över 70 personer på det sättet. Bönder var det ingen som saknade på den tiden så polisen brydde sig inte om att utreda dödsfallen.

Men det dröjde inte länge innan han ville tjäna bättre på sina offer och började snart att råna mer välbärgade människor.

Efter att han rånat en läkare och mördat hela hans familj fick polisen tag i Diogo som genast dömdes till döden genom hängning.

På den tiden så var frenologi, läran om att man kan utläsa en människas karaktär utifrån skallens form, mycket populär, och man beslöt sig därför för att bevara seriemördarens skalle i studiesyfte.

Än idag, 176 år senare finns Diogos huvud i en glasburk med formalin, en vätska som används vid konservering, väl bevarat på medicinska fakulteten i Lissabon. Läkarna som studerade honom då fick aldrig någon insikt om 31-åringens hemska handlingar hade någonting med hans huvudform att göra.

Twitter/OnedioIQ

Efter att han blev gripen ska någon ha frågat honom om han någonsin känt sig ångerfull, han svarade:

”Bara en gång. När jag dödade en bebis bara för att få tyst på den, precis innan jag mördade den log den åt mig, då kände jag mig ångerfull”.

Med tanke på hur många Diogo kallblodigt har mördat har jag svårt att tänka mig att han hade något samvete över huvud taget.

Hur vissa människor kan begå så hemska brott är för mig svårt att förstå, men en sak är säker, svaret finns inte i glasburken i Lissabon.

Wikipedia

Dela gärna denna fasansfulla historia med dina vänner på Facebook om dy tyckte att den var intressant!

 

 

 

 

Läs mer om...