Bilden på servitrisens blödande fötter efter ett jobbskift har fått tiotusentals att koka av ilska.

Alla kvinnor vet hur obekvämt det kan vara att gå i skor med klackar på. Särskilt långa perioder. Jag skulle aldrig, aldrig någonsin, kunna ha ett jobb där det krävs att jag går ett helt skift i högklackade skor. Men det tvingas kvinnorna göra på en restaurangkedja som finns i Kanada och USA. Jag har själv jobbat i Kanada och restaurangbranschen där är helt annorlunda mot den i Sverige. Där får de som serverar så dåligt betalt att de får majoriteten av sina pengar genom dricks, och dricks är också sed i Kanada och USA på ett sätt som det inte är i Sverige. Därför har många företag krav på att personalen – särskilt kvinnorna – ska klä upp sig. Där jag jobbade gick inte bekvämligheten först, det viktigaste var att se bra ut för gästerna. Löjligt kan tyckas, men för personalen är det tyvärr bara att finna sig i detta – i alla fall om de vill ha kvar sitt jobb. Nyligen uppmärksammades dessa förlegade regler och sätt att se på serviceyrket i och med en bild som lades ut på Facebook. Den visar ett par fötter som är helt nedblodade efter ett skift i ett par högklackade skor. En fasansfull bild som säger mycket om vår samtid.

Jag blir på riktigt oerhört illa berörd när jag ser den här bilden. Jag vet hur ont det gör att gå i ett par klackar och då har jag ändå aldrig gått så länge att jag ens har varit i närheten av att börja blöda.

Den här servitrisen har jobbat ett helt skift på restaurangen Joey i Kanada och har gått så länge i skorna att en tånagel har lossnat.

Bildkälla

13177500_10156847226410162_6472253127125477534_n

Kompisen Nicola Gavins blev rejält upprörd när hon såg hur hennes väninna plågades med krav på obekväma skor på jobbet – och lade upp denna bild tillsammans med ett argt inlägg på Facebook. Inlägget har fått 5 500 reaktioner och delats över 11 800 gånger.

10404315_10155532733040162_5060438199317190629_n


Bildkälla

Nicola Gavins kallar restaurangkedjans krav för sexistiska och föråldrade. Så här skriver hon på Facebook:

”Till alla som äter på Joey restauranger.
Deras policy är fortfarande att kvinnlig personal ska jobba i klackskor så länge de inte rent medicinskt är oförmögna. Min kompis fötter blödde så mycket att hon tappade en tånagel och hon blev ändå motarbetad och uppläxad av den skiftansvarige för att hon bytte till platta skor (hon blev också tillsagd att klackar var ett krav på hennes nästa skift dagen därpå).
Utöver detta måste den kvinnliga personalen köpa jobbkläder till en kostnad på 30 dollar medan den manliga personalen kan klä sig i vanliga svarta kläder från sin egen garderob (och de behöver inte gå i klackar).
Sexistiskt, föråldrade krav och en totalt motbjudande policy.
Jag har vänner i servicebranschen och känner massor av kvinnor som fortfarande får mycket dricks utan att behöva offra sin bekvämlighet medan de serverar. Jag väljer att fortsätta stötta dessa ställen.”

Mängder av människor har kommenterat inlägget. En del anser att det bara är att sluta på stället, medan andra tycker att det är för jäkligt att någon tvingas jobba under dessa förhållanden.

Britt Innes, vice vd inom marknadsföring på Joey restaurant group, säger till Daily Mail att de har blivit besvärade av att se bilden cirkulera och att de har pratat med kvinnan det handlar om. Hon säger också att kedjan har ändrat sin skopolicy men att den informationen inte hade nått ut till alla restauranger.

Här kan du läsa Facebookinlägget i sin helhet:

To anyone I know who eats at Joey Restaurants (Jasper Ave, Edmonton location specifically).
Their policy is still that…

Posted by Nicola Gavins on Tuesday, May 3, 2016

Det är hemskt att kvinnor ska behöva arbeta under sådana här förhållanden. Arbetsmiljön är viktig och det är viktigt att känna sig bekväm i det man arbetar i – och absolut inte har ont. Dela gärna vidare om du håller med!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna