Göran räddade berusad man ur snödriva i 26 minusgrader – när alla andra bara gick förbi

När Luleåbon Göran Lindh var påväg hem för att laga middag till barnen i söndags fick han se att en person låg i en snödriva längs vägen, ensam i 26 minusgrader. Göran förstod genast att mannen var skadad eller berusad på något sätt, och klev ur bilen för att hjälpa till.

Medan Göran tog kraft för att dra upp den hjälplöse mannen ur snödrivan förvånades han över de andra trafikanternas beteende.

– De tutade och frågade ‘vad fan’ jag höll på med. Att bara gå förbi någon som ligger i en snödriva och som inte kan ta sig upp är obegripligt för mig. Det var tydligen viktigare att komma fram än att hjälpa en människa i nöd, säger Göran till Newsner. 

Det var i söndags som Göran Lindh hade varit och handlat på en stormarknad i Luleå, då han lovat barnen att de skulle få lasagne till middag.

När Göran hamnade i en liten kö vid en rondell stod trafiken stilla i några minuter, varpå Göran fick syn på mannen som låg i en snödriva nära vägen.

– Man kan omöjligt ha missat att det låg en människa där, men jag förvånades över hur alla andra bara körde förbi. Jag körde in åt sidan och klev ut för att hjälpa mannen. Hans jacka var öppen och han hade inga vantar. Har var kraftigt berusad, eller påverkad av något annat, jag vet inte vilket, men det var inte det som spelade roll just då. Det var 26 minusgrader och han hade tuppat av, säger Göran till Newsner.

Göran Lindh. Foto: Privat

”Vad fan håller du på med?”

Göran tog tag i mannens händer och drog upp honom. Medan han gjorde det tutade bilisterna stressat på honom, som att han skulle flytta på sig.

– En person stack till och med ut sitt huvud ur bilrutan och ropade ‘Vad fan håller du på med?’. Man blir ju ledsen av att tänka på att människors nonchalans är starkare än viljan att hjälpa andra.

När Göran fått mannen på fötter tog han två steg innan han föll ihop på marken. Göran lyfte då in mannen i hans bil och körde hem honom.

– Jag vet inte om det var hans hem eller om han bodde där tillfälligt, men jag la honom på soffan och såg till att det inte var någon fara med honom.

Foto: Mats Andersson / TT

Självklarhet att hjälpa andra

Efter händelsen tog Göran till Facebook för att skriva av sig, då han kände sig upprörd över hur andra agerat runt honom

– Man kan inte utgå från att någon är berusad. Personen kan ha diabetes eller epilepsi eller liknande, och avsett vad, så är det en självklarhet att hjälpa andra, säger Göran till Newsner.

Facebookinlägget delades av många, och fick så stor spridning att Göran hyllades både i media och i sociala kanaler.

Tänk om någon man känner legat hjälplös någonstans och alla bara passerat. Det behövs fler som tänker som Göran. Dela gärna för att hylla honom och inspirera andra.