Här får kvinnor parkera på rosamålade och extra breda parkeringsplatser.

Kvinnor diskrimineras på flera olika sätt runt om i världen. Bland annat gifts de bort, könsstympas, har svårare att skaffa jobb, tjänar mindre och förbjuds att köra bil. Diskriminering och stereotypisering av kvinnor tar sitt uttryck på flera olika sätt. Nyligen blossade en het debatt upp i sociala medier på grund av en parkering i Kina – där parkeringsplatser hade gjorts extra breda och målats rosa för kvinnornas skull.

Sedan i mars har en rastplats längs en motorväg i storstaden Hangzhou, ett par timmar nordväst om Shanghai, i Kina extra stora parkeringsplatser – för kvinnor. Det rapporterar det kinesiska nyhetsmediet Qianjiang Evening News, enligt LA Times. De är ungefär en och en halv gånger så stora som de normala parkeringsplatser, har målats med rosa linjer och markeras med en ikon på en kjolbärande kvinna. Även den i rosa.

– De större parkeringsplatserna är för kvinnliga förare vars körförmåga inte är utmärkt, säger Pan Tietong, som ansvarar för rastplatsen, enligt LA Times.

Han ska också ha sagt att han har träffat flera kvinnor som inte är så duktiga på att backa, och som gärna frågar säkerhetsvakter om hjälp att parkera.

Nu har en kritikstorm blossat upp på sociala medier. Bland annat på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Många tycker att detta förstärker och upprätthåller uppfattningen att kvinnor är sämre bilförare än män.

”Det här är sexism under täckmanteln att man visar oro. Om någon parkera beror på körförmåga, inte kön”, säger någon. Någon annan tycker att det borde vara parkeringsplatser för nybörjare i stället – inte för kvinnor.

– Det är en stereotyp att kvinnor är sämre förare än männen. Ingen har bevisat det så här långt, säger Li Sipan, direktör för kvinnorättsorganisationen Women Awakening Network, enligt LA Times.

Särskilda parkeringsplatser för kvinnor är ingenting nytt. 2014 gjorde ett köpcentrum i Dalian i nordöstra Kina extra breda parkeringsplatser ”respektfullt reserverade för damerna”. Även då kom massiv kritik.

För mig är det en självklarhet att det ska vara lika för alla. Kvinnor och män kan vara precis lika bra bilförare – körförmågan har inte med kön att göra. Dela gärna vidare om du håller med!

*Facepalm*

Posted by Los Angeles Times on Monday, May 30, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna