Hantverkaren Emil jobbar i högklackat för att uppmärksamma ojämställdhet.

För några veckor sedan spreds en bild på ett par blodiga fötter på sociala medier. En servitris i Kanada hade tvingats gå ett helt jobbskift i högklackade skor. Veckan efter, under årets filmfestival i Cannes i Frankrike, valde skådespelerskan Julia Roberts att gå barfota på röda mattan – i syftet att uppmärksamma skeva kvinnoideal. Med utgång i detta bestämde sig hantverkaren och komikern Emil Andersson för att testa att gå en dag i kvinnors skor. Bokstavligen. Under utmaningen #highheelsatwork gick han till jobbet som golvläggare i ett par rosa högklackade skor. – Det var rent ut sagt vedervärdigt, säger han till Aftonbladet.se.      

Det var utifrån debatten om det ojämställda i kvinnors och mäns sätt att klä sig som 25-årige Emil Andersson från Ludvika bestämde sig, skriver Aftonbladet.se.

– Jag såg bilderna på Julia Roberts och de blodiga fötterna och tyckte att det kändes väldigt fel. Tänk om man var tvungen att gå i klackar varje dag på jobbet? säger han till tidningen.

13227207_1592591521069906_3942431154478734423_n


Bildkälla: Facebook

Sagt och gjort. Emil hittade ett par rosa pumps med tio centimeter klack i storlek 43 och gick till jobbet. Just den dagen skulle han lägga golv i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss.

– Det var för jävligt. Rent ut sagt vedervärdigt. Jag hade nästan hoppats att det skulle komma blod så att det skulle se lika illa ut som det kändes. Fötterna blev helt mörbultade, röda och med nageltrång, säger han till Aftonbladet.se.

klackar


Bildkälla: Youtube

Emil har startat en utmaning på sociala medier: ”Challenge, high heels at work”. Han har också lagt upp en film på sin Youtube-kanal. Än så länge är det dock bara han själv som har hakat på utmaningen – men han har fått mycket beröm för sitt initiativ.

– Jag har fått väldigt positiv respons, det är många som tycker att det är bra att jag är med och uppmärksammar frågan, säger han till Aftonbladet.se.

Dela gärna vidare om du också vill motverka skeva kvinnoideal och förutfattade meningen om hur män och kvinnor ”ska” se ut!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna