Mammor vill inte behöva skämmas för att amma. Nu kräver de att en ny lag införs.

Kicki Sahamies tycker att synen på mammor som ammar på offentliga platser blir sämre och sämre. En obehaglig upplevelse fick henne att starta Amningsupproret  – som nu kräver en lag för att skydda ammande mammor mot kränkande behandling och diskriminering.

”När mitt första barn föddes 2012 mötte jag enbart positiva reaktioner på detta ”gående bord”. Den mer traditionella sittande amningen mötte inte heller några starka reaktioner. När jag fick nästa barn 2015 märktes dock en attitydförändring – synen på amning var inte densamma. Blickar och fnysningar får många ammande utstå, men nyligen blev blickar och fnysningar till en ren kränkning” , skriver Kicki Samahies i DN.

Enligt FN:s barnkonvention har ett barn rätt att kunna bli ammat där det befinner sig. Men det är inte lagstiftat i Sverige och därför ser verkligheten annorlunda ut.

Tvåbarnsmamman Kicki Samahies skriver på DN om hur hon nyligen var på biblioteket och blev tillsagd av en bibliotekarie att lämna platsen när hon skulle amma sin bebis. Motiveringen var att ”det ser verkligen inte trevligt ut”. Hon blev väldigt sårad av händelsen och valde då att starta Amningsupproret.

I bland annat 49 amerikanska stater, Filippinerna, Storbritannien och Taiwan finns lagar för att skydda ammande mammor mot kränkande behandling och diskriminering. Det vill Amningsupproret nu också se bli verklighet i Sverige.
”Ammande utsätts därför för godtyckliga bedömningar baserade på omgivningens personliga tyckande om var man får amma sina barn. Så ska det inte vara.”, skriver Kicki Sahamies i DN.

Dela gärna om du också tycker att en mamma ska kunna amma sitt barn var som helst.