Mobbade Oliver ville ta sitt liv – tills han fick brevet som stoppade honom

Som tonåring går man igenom en hel del känslomässiga berg- och dalbanor. Många unga har svårt att hitta sin identitet om de känner att de inte passar in, vilket kan leda till att de mår psykiskt dåligt. 

Så var det för 19-årige Oliver Wheater. Oliver hade en stor passion för att skriva poesi, men det faktum att han mobbades för sin autism förstörde hans självkänsla så pass mycket att han tappade lusten att leva. Men så en dag fick han ett brev från en inflytelserik person som förändrade allt. 

Oliver var bara 19 år gammal när han gick in i en depression. Anledningen var det utanförskap han kände när han blev mobbad för sin autism. Olivers flykt från verkligheten fanns i poesin. Han älskade att skriva sina egna dikter, men när plågoandarna kom ikapp honom tappade han alltid självkänslan, och ibland var det så illa att han ville avsluta sitt liv, det berättar tidningen The Mirror.

Facebook/Oliver Wheater

Olivers mamma, Giuliana Fenwick, led av att se sin son må så dåligt och var villig att prova allt för att hjälpa honom. Hon samlade ihop några av hans dikter och skrev ett brev som hon skickade till Olivers förebild, den prisbelönade författaren Michael Morpurgo. Till hennes stora förvåning så svarade den välkände författaren. 

I brevet från Michael Morpurgo bekräftade han att Olivers dikter var bra, och att han därför bör forsätta med sitt skrivande. 
”Läs och skriv och var dig själv”, löd författarens ord. 

– Vykortet var livlinan Ollie klamrade sig fast vid i åratal. Det räddade hans liv – bokstavligen. Han mådde så dåligt, han var nära att ta självmord. Michael Morpurgos ord gav honom hopp, berättar mamma Giuliana för Mirror.

Oliver (längst till höger), tillsammans med sin mamma och hans syskon.

Facebook/Giuliana Fenwick

När tidningen Mirror kontaktade författaren för en kommentar gällande hans svar på brevet svarade han: 
– Alla barn med autism är olika, men du måste försöka se världen genom deras ögon. Ollies mamma har gjort en underbar sak genom att stötta honom, och om det här lilla vykortet hjälpte också kan jag inte uttrycka med ord hur glad jag blir.

Det är viktigt att komma ihåg hur mycket ord kan betyda. De kan såra, men också ge en människa hopp och livslust. Alla borde bli bättre på att lyfta varandra så som författaren gjorde med Olover. Dela gärna för sprida budskapet.