Nytt lagförslag: Nyanlända ska kunna gå före i kön till friskola.

Nyanlända barn kan få gå före i kön till friskolor, enligt ett nytt lagförslag. Det hela är en uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna, och presenterades på fredagen. – De nya barnen tar inte någon annans plats, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Aftonbladet.se.

I dag, fredag, presenterades en ny uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna skriver Aftonbladet på nätet. Men redan i januari presenterades en utredning där regeringens särskilda utredare Ebba Östlin föreslog att nyanlända elever ska kunna kvoteras in på populära friskolor.

Enligt det nya lagförslaget ska friskolor som har kö kunna låta en kvot nyanlända barn och ungdomar gå före i kön. Barnen skulle av förklarliga skäl aldrig annars kunna ställa sig i kö, och har därmed sämre möjligheter att gå på friskola. Om lagen röstas igenom träder den i kraft den 1 november i år.

– Vi har snabbt arbetat fram den här lagen. Det här är ett lagstiftningsarbete som är något av det snabbaste som har gjorts i svensk statsförvaltningshistoria, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.se.

I dag tar runt tio procent av alla Sveriges skolor emot hälften av alla nyanlända elever, enligt Fridolin. Det innebär att det finns mängder av skolor som inte tar emot några flyktingbarn alls. Friskolornas riksförbund tycker att den nuvarande lagstiftningen har hindrat friskolor från att ta emot nyanlända – och de stöder det nya lagförslaget.

– Det känns väldigt bra och framför allt känns det bra för de här barnen som kommer direkt från krig och flykt, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.se.

Lagförslaget går ut på att friskolorna ska kunna ge ett antal nyanlända barn, motsvarande fem procent av skolans elever, företräde i kön om de vill. Men enligt Gustav Fridolin finns det ingen risk att de nyanlända ”knuffar bort” de barn som redan står i kö.

– Det vanliga när man gör det här är att man gör samma sak på en friskola som man gör på en kommunal skola som ska ta emot nya barn. Man bygger ut skolan lite mer än vad man hade tänkt från början. Det innebär att de här barnen inte tar någon annans plats, säger han till Aftonbladet.se.

Enligt Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Christer Nylander finns det brett stöd för lagförslaget inom svensk politik.

– Om man har kösystem som bygger på hur länge man har stått i kö så är det väldigt svårt för den nyanlända att konkurrera om plats i de allra mest populära skolorna. Vi tycker att flera fristående skolor ska få chansen att ta emot nyanlända och därför är vi nöjda med det här förslaget, säger han till Aftonbladet.se.

Fridolin: ”Barn som rycks upp av krig ska också ha möjlighet”.

Posted by Aftonbladet on Thursday, May 26, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna