Så här förväntades hemmafrun i USA behandla sin make på 50-talet. Det är galet!

Tiderna har helt klart förändrats – och det ganska drastiskt de senaste årtiondena. Utvecklingen har relativt sett gått fort. Musik, transportsätt, var vi bor, matvanor och kanske framför allt teknik ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med exempelvis 50-talet. En annan sak som har förändrats extremt är synen på familjen och på kvinnans respektive mannens roll. På 50-talet var det vanligt med hemmafruar. Bara ungefär 30 procent av kvinnorna i Sverige lönearbetade, skriver SO-rummet. Nu ser det inte ut så längre och med utvecklingen har synen på arbetet i hemmet också förändrats. I maj 1955 sägs den kända och vitt spridda artikeln ”The good wife’s guide” ha publicerats i ”Housekeeping monthly” i USA. Där beskrivs det detaljerat i 18 punkter hur en hemmafru ska behandla sin man. Det är fascinerande – och skrämmande – att läsa om hur kvinnor i USA förväntades bete sig i hemmet och gentemot sin man på 50-talet. Artikelns äkthet och ursprung har diskuterats, men kan fortfarande ses som en referens på hur tiderna har förändrats. Hela listan får du nedan.  

1. Ha middagen redo. Planera i förväg, till med kvällen före, att ha ett gott mål mat redo när han återvänder. Detta är ett sätt att låta honom få veta att du har tänkt på honom och bryr dig om hans behov. De flesta män är hungriga när de kommer hem och ett bra mål mat är en del av det välkomnandet han behöver.

Bildkälla

5757760150_3117dbbb67_o

2. Förbered dig själv. Ta 15 minuter att vila så att du är fräsch när han kommer. Fixa till sminket och håret och se bra ut. Han har precis umgåtts med en massa arbetströtta människor.

3. Var lite glad och lite mer intressant. Hans tråkiga dag kanske behöver ett lyft och det är en av dina uppgifter att ge honom det.

4. Städa undan röran. Gå igenom huvuddelen av husen innan din make anländer.

5. Samla ihop skolböcker, leksaker, papper och dra en trasa över borden.

6. Under de kallare månaderna av året borde du förbereda och tända en eld för honom att varva ner vid. Han kommer att känna att han har fått vila och ordning, och det kommer att ge dig ett lyft också. Att bry dig om hans välbefinnande kommer ge dig personlig tillfredsställelse.

7. Förbered barnen. Ta några minuter för att tvätta barnens händer och ansikten, kammar deras och hår och byt deras kläder om nödvändigt. De är små skatter och han gillar att se dem spela den rollen. Minimera allt oljud. När han kommer, eliminera allt oljud från tvättmaskinen, torktumlaren eller dammsugaren. Uppmuntra barnen att vara tysta.

8. Var glad att se honom.

9. Hälsa honom med ett varmt leende och visa uppriktigt att du önskar behaga honom.

10. Lyssna på honom. Du kanske har ett dussin viktiga saker att berätta för honom, men ögonblicket när han kommer hem är inte rätt tidpunkt. Låt honom prata först – kom ihåg att hans samtalsämnen är viktigare än dina.

11. Gör kvällen till hans. Klaga in om kommer hem senare eller går ut och äter middag, eller till andra ställen för underhållning utan dig. Försök i stället förstå hans värld av ansträngning och press och hans verkliga behov att vara hemma och slappna av.

12. Ditt mål: Försök att göra ditt hem till en plats av ro, ordning och lugn där din make kan förnya sig själv i kropp och själ.

13. Hälsa honom inte med klagomål och problem.

Bildkälla

6233398207_d4db94474f_n

14. Klaga inte om han är sen till middagen eller ens om han stannar ute hela kvällen. Räkna detta som ett litet problem jämfört med hur han kan ha haft det på jobbet.

15. Få honom att känna sig bekväm. Låt honom luta sig tillbaka i en fåtölj eller i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo för honom.

16. Fixa till hans kudde och erbjud dig att ta av hans skor. Tala i en låg, lugn och behaglig röst.

17. Ställ inga frågor om hans handlingar eller ifrågasätt hans omdöme eller integritet. Kom ihåg att han är husets herre och som sådan kommer han alltid utöva sin vilja rättvist och ärligt. Du har ingen rätt att ifrågasätta honom.

18. En bra fru vet alltid sin plats.

Källa: Primer magazine.

Som tur är har det hänt en hel del sedan detta var aktuellt. Nu fortsätter vi kampen mot ett helt jämställt samhälle. Dela gärna detta vidare till dina vänner.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna