Skolan kastade ut 6 flickor med niqab. Nu står klasskompisarna upp för dem.

Sex flickor har kastats ut från en skola i Lyngby i Danmark – på grund av att de bär niqab. Nu har klasskompisar till flickorna reagerat på detta, skriver danska Ekstrabladet. – Nu ska de sitta hemma i stället för att vara med oss, säger en av dem till tidningen.

Niqab är ett slags ogenomskinlig slöja som täcker större delen av ansiktet, och som bärs av en del muslimska kvinnor. Nu har sex flickor som bär niqab på VUC Lyngby, ett utbildningscentrum för unga och vuxna i Danmark, blivit utkastade från skolan. Lärarna vill se deras ansikten. Nu måste flickorna i stället följa undervisningen hemifrån.

Tidigare har niqab aldrig skapat debatt på skolan, skriver Ekstrabladet. Men vid skolstarten 2015 bar sex nya studenter niqab – och efter det kom diskussionen i gång. Nu måste flickorna visa sina ansikten om de ska få vistas på skolan, efter ett beslut som togs i november.

Detta har gjort flera klasskompisar till flickorna upprörda.

– Nu ska de sitta hemma i stället för att vara med oss. Bara på grund av sin tro. Det tycker vi är fel, säger två personer till Ekstrabladet.

På skolans Facebooksida har en person skrivit ett inlägg som frågar vad andra tycker. Reaktionerna är väldigt blandade, men flera tycker att det är fel. De tycker att skolans beslut är långsökt.

Så här skriver skolan på sin hemsida:

”Fri och obehindrad kommunikation förutsätter att man kan se varandras ansikten. Därför är det inte tillåtet att täcka ögon, näsa och mun när man deltar i undervisningen.”

Och:

”Vi respekterar principen om religionsfrihet, men anser att religionsutövning är en personlig och privat sak, därför kan inte religionsutövning praktiseras på VUC Lyngby.”

Flera av klasskompisarna säger till Ekstrabladet att de hoppas skolan kommer till förnuft.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna